Vádemelést javasol az NNI a környezetvédő ellen

2012.02.15. 22:31

200 milliós veszegetés gyanúja miatt tett vádemelési javaslatot a Nemzeti Nyomozó Iroda a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló környezetvédő szervezet elnöke, Zsák Ferenc ellen. A gyanú szerint miközben a Zsák által vezetett szervezet a bíróságon támadta meg a gyár környezethasználati engedélyét, Zsák az egyesületnek juttatandó támogatásról tárgyalt az Audival.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vesztegetés megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslatot tett az illetékes ügyészségnél a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló környezetvédő szervezet elnöke, Zsák Ferenc ellen - értesült az MTI Hírcentrum. A gyanú szerint az egyesület elnöke 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a gyár bővítése ellen benyújtott bírósági keresetét. Magyarországon ekkora összegű vesztegetési ügy még nem volt.

A Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke bíróságon támadta meg a gyár környezethasználati engedélyét, ám eközben az egyesületnek juttatandó támogatásról tárgyalt az Audival. Az NNI tájékoztatása szerint a zöld szervezet elnöke előbb 30, majd 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a fellebbezését a környezethasználati engedéllyel kapcsolatos bírósági eljárásban. A pénzt támogatási szerződés alapján, öt évre elosztva kérte. Az Audi látszólag elfogadta az ajánlatot, de közben feljelentést tett.

Az m1 Híradójának információi szerint az NNI gazdaságvédelmi főosztálya a nyílt nyomozás elrendelése előtt titkosszolgálati eszközöket és módszereket is alkalmazott. Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke tagadja a vesztegetést. Szabadlábra helyezése után az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy a hatósági eljárással fizikailag és lelkileg meg akarják törni. A vádemelésről a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség dönt, várhatóan egy hónapon belül.

A TTT tavaly év elején támadta meg a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A társulat vezetőjét tavaly május 30-án vette őrizetbe az NNI vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án előzetes letartóztatásba helyezték. A környezetvédőt tavaly októberben helyezték ismét szabadlábra. A győri Audi-gyár üzemcsarnokának alapkövét 2011. július 7-én tették le.

KAPCSOLÓDÓ CIKK