Kilenc hónap az embercsempész határőrnek

Vágólapra másolva!
A hivatásos határőrként dolgozó férfi 2009 márciusában Romániából csempészett át Magyarországra két moldáv állampolgárt. A férfi kihasználta, hogy a határőr állomány tagjaként nem vizsgálták át alaposan a határon.
Vágólapra másolva!

Első fokon kilenc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Makói Városi Bíróság azt a határrendészt, aki két moldáv állampolgárt csempészet be Magyarországra bérelt gépkocsijában elrejtve a nagylaki átkelőnél.

Az ítélet szerint a férfi 2007 júniusától hivatásos állományú határőrként, majd 2008-tól határrendészként teljesített szolgálatot. A vádlott 2009. március 1-jén este a romániai Nadlac benzinkútjánál felvett két moldáv állampolgárt, akik nem rendelkeztek érvényes magyar vagy schengeni vízummal. A férfi a bérelt gépkocsival elindult Magyarország felé, de út közben még a határátkelőhely előtt megállt, a két utast elrejtette a csomagtartóban, és kézjellel arra intette őket, maradjanak csendben.

A vádlott ezután autójával áthaladt a nagylaki határátkelőhelyen, ahol - részben mivel határrendészként szolgált - nem vizsgálták át alaposan. A gépjárművet néhány kilométerrel arrébb, Magyarcsanád külterületén megállították a nagylaki határrendészeti kirendeltség járőrei, akik megtalálták a csempészett személyeket is.

A bíróság embercsempészés miatt kilenc hónap börtönre, százezer forint pénzmellékbüntetésre és lefokozásra ítélte a férfit. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását és hogy tettét megbánta. Súlyosító körülménynek tekintette azonban, hogy olyan bűncselekményt követett el, melynek megakadályozása feladata lett volna.