Már csak három borsodi településen veszélyes a levegő

Vágólapra másolva!
Az országban csak Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége, Budapesten visszavonták a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Vágólapra másolva!

Már csak Borsod-Abaúj-Zemplén megye három városában veszélyes a levegő minősége a szálló por miatt, míg az ország többi részén csütörtökre elfogadható szintre javult a levegő minősége. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései alapján készült térképen a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter, mert ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

Miskolcon viszont romlik a levegő minősége, az OKI adatai szerint a településen egészségtelennek számít a levegő, narancssárga színnel jelölték a térképen. A város polgármestere csütörtökön elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A légszennyezettség további romlását elkerülve arra kérik a városlakókat, hogy lehetőség szerint mellőzzék a személyautók, főként a dízelüzeműek használatát, utazzanak villamossal, autóbusszal, vagy közlekedjenek gyalogosan. A kerti hulladék égetése a kedvezőtlen levegőminőségi adatok miatt tilos - tette hozzá a polgármester, megjegyezve: az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében a következő napokban jelentős javulás nem várható.

Budapesten visszavonták a tájékoztatási fokozatot is

Budapesten viszont péntek reggel a légszennyezettségi állapot javulására hivatkozva visszavonta a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Tarlós István főpolgármester. A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint Budapesten a tájékoztatási küszöbérték alá süllyedt a szálló por átlagkoncentrációja, ezért a főváros vezetője a vasárnap hozott szmogriadó-rendeletet visszavonta.

Szerdán még az ország kilenc városában volt kifogásolt a levegő minősége, de csütörtökre már valamennyi várost kék színnel jelölte az ország térképén az OKI, vagyis elfogadhatónak minősítették a nagyvárosok levegőjét.