Navracsics: kompromisszumkészek és udvariasak leszünk Európával

Vágólapra másolva!
Jól előkészített szakmai anyagoknak nevezte csütörtökön a közigazgatási és igazságügyi miniszter azokat az Európai Bizottságnak küldendő válaszokat, amelyeket a Magyarország ellen indított három kötelezettség-szegési eljárásban írt a tárca Brüsszelnek. Navracsics Tibor szerint a jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban ugyanakkor számítani lehet további vitákra.
Vágólapra másolva!

A jegybankelnök esküjével és fizetésével kapcsolatban további vitákra lehet számítani az Európai Unióval - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön Balatonfüreden azzal kapcsolatban, hogy a kormány pénteken küldi el a hivatalos válaszait az Európai Bizottságnak abban a három kötelezettségszegési eljárásban, amelyet az EB januárban indított Magyarországgal szemben.

A válaszban a jegybank törvénnyel, az adatvédelmi törvénnyel és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban fejti ki a kormány az álláspontját, de pénteken ezeken kívül elküldik a bizottságnak az igazságszolgáltatás függetlenségét firtató előzetes érdeklődésre adott választ is - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Navracsics Tibor úgy vélte, jól előkészített szakmai anyagokat küldenek az uniónak. A jegybank elnökének 2 milliós fizetési korlátjáról a politikus azonban azt mondta, hogy a kormány nem szeretne elmozdulni a fizetési plafontól, így ebben szerinte még nem zárhatók le a viták Brüsszellel.

A bírák nyugdíjazásával kapcsolatban Navracsics Tibor szerint kompromisszumkész a kormány: javaslatuk szerint 62 éves kortól lehetővé válna bizonyos esetekben a tovább szolgálás. "Bízom benne, hogy az Európai Unió is hajlik a kompromisszumra" - jelentette ki. (Ahogy arról az [origo] már múlt héten beszámolt, a kormány oly módon tenné lehetővé a nyugdíjkorhatárt elért bírók továbbfoglalkoztatását, hogy az Országos Bírói Hivatal (OBH - a korábbi Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyére lépő bírói igazgatási szerv) és az Országos Bírói Tanács (OBT - az OBH bírákból és a Kúria elnökéből álló 14 tagú ellenőrző testülete) minden évben egy bizonyos keretszám erejéig meghirdetne olyan álláshelyeket, amelyekre csak a nyugdíjkorhatárt elérő bírák pályázhatnának.)

A tárgyalások hangvételéről Navracsics Tibor azt mondta: "nem szabad a jó modorunkat elveszíteni, udvariasnak kell lennünk a jövőben is, annak ellenére, hogy velünk szemben időnként kitapintható a rosszindulat, mint például, amikor az Európai Parlamenti határozatot a baloldali pártok szavazták meg, mert ideológiai ellenszenvet próbálnak átfordítani általános európai támadássá. Nekünk minden egzakt kérdésre válaszolnunk kell és megmagyaráznunk, mit, miért teszünk."

A kormány érdeke az, hogy szakmai vitát folytasson, "bízom benne, hogy meg tudjuk győzni a vitapartnereinket" - fogalmazott Navracsics Tibor.