Összecsapott a két nagy rendteremtő

Pintér Sándor, Vona Gábor,Budapesti Corvinus Egyetem, Tárcatükör
Vágólapra másolva!
Visszafogott hangnemben vitatkozott egymással a Corvinuson a belügyminiszter és a Jobbik elnöke. Vona Gábor helyenként megdicsérte Pintér Sándor lépéseit, de kevesellte az eredményeket, és szerinte a magyarok nem érzik magukat biztonságban. A miniszter elégedett saját munkájával, és a Magyar Gárda ügyében nem kíván engedni a Jobbiknak. Vona akár még a cigánybűnözés szó használatától is eltekintene.
Vágólapra másolva!

"Rasszisták haza!" - kiabált bele Vona Gábor Jobbik-elnök első megszólalásába egy fiatalember a Corvinus Egyetem nagy előadójának egyik hátsó sorából. A rövid közjáték nem zavarta meg a Tárcatükör a közgázon című sorozat csütörtöki rendezvényét, a bekiabáló és egy társa fegyelmezetten kisétált, hagyta, hogy a mintegy négyszáz érdeklődő meghallgassa, hogyan vitázik a pártelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel.

Bár a minisztériumok vezetőit és egy-egy ellenzéki politikust vendégül látó tárcatükröket 1993 óta rendszeresen megrendezik, Vona és Pintér vitája olyan érdekesnek ígérkezett, hogy a szervezőknek a legnagyobb előadótermet kellett lefoglalniuk hozzá. A nagy érdeklődés oka valószínűleg az volt, hogy a Jobbiknak épp a közbiztonság az egyik kedvenc témája, a területet pedig a kormány egyik erős embere felügyeli.

Számháború

"A rendetlenség talaján állva nem lehet rendet csinálni" - adta meg a vita alaphangját a belügyminiszter, akit Vona korábban a parlamentben lemondásra szólított fel. Pintér szerint ugyanakkor van, amiben egyetértenek a Jobbik elnökével, például abban, hogy súlyos helyzetben vették át az országot, a kistelepüléseken elharapódzott az a fajta bűnözés, amelyet az előző ciklusban megélhetésinek neveztek.

"Vannak területek, ahol szimpátiával figyelem a minisztérium küzdelmét" ütött meg engedékeny hangot Vona, aki nem sokkal korábban még azt mondta, fenntartja tavalyi kijelentését, amely szerint a miniszternek le kellene mondania. A pártelnök szerint a Jobbik is egyetért például a közmunkaprogrammal, az uzsorások üldözésével, vagy éppen azzal, hogy a rabok dolgozzanak a börtönökben.

Bár saját állítása szerint sem Vona, sem Pintér nem kívánt számháborúba bonyolódni, többször is felmerült, hogy valójában nőtt vagy csökkent a bűnözés Magyarországon. A Jobbik elnöke a 2010-es statisztikai adatokat tudta felhozni, amely szerint jelentősen nőtt a bűncselekmények száma. A belügyminiszter előnyben volt, mert már ismeri a 2011-es statisztikát is, amelyből kiemelhette a neki kedvező adatokat: csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, és 13,2 százalékkal kevesebb volt a testi sértés.

A szomszéd srác agyonveri a nénit

Pintér arra emlékeztetett, hogy ő már 2010-ben, a parlamenti bizottsági meghallgatásán is azt mondta: az első időszakban nőni fog a bűncselekmények száma, hiszen több rendőr lesz az utcán. "A magyar társadalom szubjektív biztonságérzete nem javult" - mondta Vona, aki szerint különösen aggasztó, hogy egyre több gyerek és fiatalkorú követ el bűncselekményt, vagy épp válik áldozattá. "Mi nem pedagógusok vagyunk, mi rendőrök vagyunk" - hárította el a felelősséget a belügyminiszter.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kattintson a képre és nézze meg a vitáról készült képgalériánkat!

Vona szerint az új büntető törvénykönyv tervezete "bátortalan lépéseket" tesz az önvédelem jogának érvényesülése felé, de ennél tovább kellene menni. A belügyminiszter szerint az úgynevezett önhatalomnak vannak hagyományai Magyarországon, de európai rendszert kell létrehozni. "Nem szeretnénk, ha a szomszédasszonyt lelőjék, ha átugrik egy tojásért" - mondta Pintér, mire Vona azzal vágott vissza, hogy jelenleg "a szomszéd srác ugrik át, csak még agyon is veri a nénit".

A Jobbik elnöke örül annak, hogy sok rendőr lépett szolgálatba, de úgy érzi, ez önmagában nem elég, mert a társadalmi bizalmat és a rendőrség tekintélyét kellene helyreállítani. Példaként említette, hogy nemrég rendőrökre támadtak Érden és a budapesti SOTE-klinikán is. Pintér szerint viszont nem csak több a rendőr, de ki is jöttek a laktanyából, ha pedig megtámadják őket, akkor nem futnak el, hanem erősítést hívnak. "Aki a rendőrre kezet emel, annak a kezét le kell hajtani egészen a bilincsig. Hajlik, amerre hajlik" - mondta határozottan a miniszter.

Hatalomkoncentráció a BM-ben

Nem értett egyet a két politikus abban sem, hogy sikeres volt-e a rendőrség átszervezése. Vona szerint minden lépés csak a Belügyminisztérium hatalomkoncentrációját szolgálta. Példaként a Terrorelhárító Központot (TEK) említette, amelyet "Orbán Viktor magánhadseregének" nevezett, és azon élcelődött, hogy a legnagyobb hírnévre azzal tett szert, hogy lefoglalta Brad Pitt zombifilmjének fegyvereit. Vona szerint a hatalomkoncentrációt szolgálja a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) is.

Pintér viszont azzal érvelt, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálatra épp a rendőrség tekintélyének helyreállítása miatt volt szükség. "Több mint száz rendőrt távolított el a szolgálatból, főleg korrupció miatt, és lesz még ilyen" - mondta a belügyminiszter, aki büszkén állította azt is, hogy a TEK bevetési egységének felkészültsége az egyik legjobb Európában. A NIBEK ügyében szerinte óriási a félreértés, mert az nem egy új titkosszolgálat, csak a bűnügyi és titkosszolgálati szervek információit kötné össze.

A Terrorelhárítási Központról Vonának már csak egy vicc jutott az eszébe - videó

Egy, a közönség soraiból érkezett írásbeli kérdés után Vona felrótta Pintérnek azt is, hogy a korábbi Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz, ma már Készenléti Rendőrség) két korábbi parancsnoka, Dobozi József és Papp Károly ma is a BM szolgálatában állnak, mint a Köztársasági Őrezred parancsnoka, illetve mint közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár. Pintér védelmébe vette az embereit, és megjegyezte: Gergényi Péter korábbi budapesti és Bene László országos főkapitány "nincs bent". "Nincs bent a börtönben" - vágott vissza Vona.

Félni kell-e a Jobbiktól?

A Jobbik elnöke felrótta a kormánynak azt is, hogy szerinte helytelenül állt a Magyar Gárdához, és a "cinizmus netovábbjárnak" nevezte az egyenruhás bűnözés fogalmának bevezetését. Felidézte azt is, hogy hiába kérte Orbán Viktort, a kormányfő azt mondta neki: "Gárda-ügyben nincs párbeszéd." Vona azt állította, hogy a Gárdát a bíróság nemzetközi nyomásra oszlatta fel, pedig csak a Gyurcsány-kormány politikájával szálltak szembe.

"Jogerős ítélet van a Gárda feloszlatásáról, ennek érvényt fogunk szerezni" - jelentette ki határozottan Pintér, aki szerint az állam nem adhatja ki a kezéből a rendfenntartás monopóliumát. Vona szerint figyelembe kellene venni, hogy van társadalmi igény a Gárdára vagy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületre, és ezt a jobbikos győzelemmel végződött Gyöngyöspatai polgármester-választás be is bizonyította.

"Magyar zsidóként miért kell félnem?" - kérdezte valaki a vitázóktól, mire Vona azt mondta: nem érti, miért kellene bárkinek félnie tőle. Szerinte különbséget kell tenni a Jobbik valódi politikája és a média által terjesztett hírek közt. Pintér lecsapott a kérdésre, és felemlegette, hogy a Jobbik környezetében, félhivatalos sajtójában, főleg a Kurucinfó nevű portálon olyan szövegek jelennek meg, amelyek okkal keltenek félelmet. Vona hárított, szerinte ő csak a saját szavaiért és a párt hivatalos orgánumaiban megjelentekért vállalhat felelősséget.

Nem ragaszkodik a cigánybűnözéshez

"Mi tabukérdéseket vetünk fel" - mondta Vona, aki szerint az indulatok elszabadulásáért azok a felelősek, akik ezeket a kérdéseket a szőnyeg alá söpörték. A Jobbik által gyakran használt cigánybűnözés kifejezés szerinte nem azt jelenti, hogy minden roma bűnöző, de azért talán a belügyminiszter is el tudja képzelni, kik támadtak a rendőrökre a SOTE klinikáján. A cigánybűnözés Vona álltása szerint kriminológiai kifejezés, és a rendőrségnek fel kellene állítania erre szakosodott egységeket. Vona azt mondta: a nem ragaszkodik a cigánybűnözés szóhoz, kitalálhatnak rá valami mást is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

További képek a fotóra kattintva

Pintér szerint viszont a legalsóbb társadalmi rétegben az etnikai hovatartozástól függetlenül nagyon hasonló bűnelkövetést tapasztalnak. "Őket kell felemelni, tanulással és munkával" - mondta a belügyminiszter. A közmunka ügyében Vona is megdicsérte a kormányt, bár megjegyezte, hogy azért látnak visszásságokat is, például abban, hogy Gyöngyöspata nem nyert támogatást. "Balázs József telefonja óta rossz érzéseink vannak" - utalt a polgármester-választás előtt a jobbikos jelöltet megfenyegető fideszes képviselőre.

Balázs József telefonját Vona külön is felemlegette a vita végén, amikor arról beszélt, hogy a kormány nem tudott mit kezdeni az általa politikusbűnözésnek nevezett jelenséggel. Ennek szerinte tipikus példája volt még az úgynevezett Kubatov-listák ügye, amelyet szintén nem vizsgáltak ki. "128-130 eljárás van folyamatban az elszámoltatás keretében" - vágott vissza Pintér, aki szerint a Kubatov-lista nem is nagy dolog, hiszen minden párt megveheti a címlistákat a kampányban. "Aztán hogy ki mennyire színesíti ezt ki, nem tudom" - mondta a belügyminiszter.