Száz oldalban válaszolt a kormány az Európai Bizottság kifogásaira

Vágólapra másolva!
Mindhárom, a jegybank és az adatvédelmi hatóság függetlensége, valamint a bírák szolgálati idejének ügyében Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásra válaszolt a kormány Brüsszelnek. Az Európai Bizottság napközben közölte, hogy a válasz értékelése sürgős, elsőbbséget élvező feladat lesz Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Elküldte válaszait a magyar kormány az Európai Bizottságnak a testület által januárban indított három kötelezettségszegési ügyben - így a jegybank és az adatvédelmi hatóság függetlensége, valamint a bírák szolgálati idejének ügyében. - közölte péntek kora délután a miniszterelnök szóvivője és a kormányszóvivő.

Két másik, szintén az Európai Bizottság által felvetett kérdésben: az igazságszolgáltatási rendszer működéséről és a média helyzetéről szóló kérdésekben is elküldték a választ.

A közös közleményben Szijjártó Péter és Giró-Szász András azt írta, hogy a kormány az elmúlt hetekben folyamatosan konzultált az Európai Bizottsággal és annak főigazgatóságaival, Orbán Viktor miniszterelnök pedig személyesen is egyeztetett José Manuel Barrosóval, a bizottság elnökével. A válaszlevelek ezen konzultációk alapján készültek - közölték.

Az Európai Bizottság elnökének szóvivője déli sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy még nem kapták meg a magyar kormány válaszát a kötelezettségszegési eljárásokról. A válasz értékelése sürgős, elsőbbséget élvező feladat lesz Brüsszelben - mondta a szóvivő. A válasz határideje egyébként a pénteki nap, ugyanis Brüsszel éppen egy hónapja jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a közrádió 180 perc című műsorában azt mondta, a jogszabály-módosítási szövegeket rögzítő válaszlevél "semmilyen újdonságot nem tartalmaz", a magyar álláspont védhető, néhány ponton kell kiegészítést tenni, és "egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk".

A bizottság az után döntött az eljárás megindításáról, hogy a kormány nem reagált érdemben korábbi megkereséseire, például Barroso levelére.

Egy a neve mellőzését kérő brüsszeli forrás az MTI-nek elmondta, mintegy száz oldal terjedelemben válaszolt a magyar kormány az Európai Bizottság felvetéseire. A vitás kérdéseket jól ismerő brüsszeli forrás szerint a magyar válasz egyes pontokon szövegszerű törvénymódosítási tervezetet tartalmaz, amely ha kielégítő lesz az Európai Bizottságnak, a magyar parlament elé kerül majd. Más pontokon a magyar kormány érvekkel kívánja alátámasztani saját álláspontját, bízva abban, hogy azzal eloszlathat egyes brüsszeli aggályokat.

A jegybanki függetlenség ügyében Magyarország kész törölni például az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő előírást, valamint kész engedményre a Monetáris Tanács ülésein való kormányzati részvételt illetően is. Szintén lehetséges a törvénymódosítás az adatvédelmi hatósági függetlenség megerősítése érdekében.

A magyar kormányzat szerint ugyanakkor a jegybankelnök által a magyar alaptörvényre leteendő eskü nem áll ellentétben az uniós követelményekkel, hiszen maga a magyar alkotmány is kimondja a jegybankelnöknek a nemzeti hatóságoktól való függetlenségét. A jegybankelnök fizetésének szabályozása - érvel továbbá a magyar kormányzat - a közszféra általános javadalmazási plafonjához igazodik.

A bírák ügyében Magyarország kész biztosítani annak lehetőségét, hogy az általános nyugdíjkorhatárt elérő bírák bírói megbízatását egyéni alapon meghosszabbíthassák.

Az igazságügyi reformmal kapcsolatos brüsszeli érdeklődésre adott válaszaiban a magyar fél igyekezett eloszlatni a szabályozásra vonatkozó uniós kételyeket. A médiaszabadságot illetően Magyarországon készül a médiatörvény módosítása, mivel annak egyes előírásait az Alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek ítélte. Ezen kívül a magyar fél hajlandó kikérni az Európa Tanács véleményét a médiaszabadsággal összefüggő szabályozás tekintetében. Az Európai Bizottság a Klubrádió problémáját is felvetette, magyar részről azonban arra utaltak, hogy a frekvenciaügy tárgyalása jelenleg bírósági szakaszban van.

Az említett brüsszeli forrás hangsúlyozta: olyan kérése az Európai Bizottságnak nem volt, amely közvetlenül a magyar alaptörvény megváltoztatására irányult volna. A jegybanki függetlenség tekintetétben megfogalmazott brüsszeli elvárások az új alkotmány életbe léptetéséhez kapcsolódó átmeneti intézkedések némelyikére vonatkoztak.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője Twitter-bejegyzésben kommentálta azt a hírt, hogy az Európai Bizottság délben hiába várta a kormány válaszát, miközben a kormány azt közölte, hogy délután küldi azt Brüsszelbe. "Fúúú baszki, milyen őrjítő idegeskedés lehet Brüsszelben. Megjött már, még mindig nem? Akár az első menstruáció" - írta Deutsch Tamás, majd idézte az MTI-ből átemelt hírt.