Bírálja a magyar kormányt az RMDSZ főtitkára

Vágólapra másolva!
A magyar kormány az erdélyi magyar civil szervezetek támogatása helyett az új erdélyi magyar pártot finanszírozza - jelentette ki Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, aki egy tévéműsorban bírálta  a magyar kormány támogatáspolitikáját.
Vágólapra másolva!

"A magyar kormány a múlt évben elfelejtette folyósítani a nemzeti jelentőségű erdélyi magyar szervezetekre és programokra szánt támogatást, volt viszont bőven pénz a demokrácia központokra és az új erdélyi magyar párt finanszírozására" - mondta Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára az Erdélyi Magyar Televízióban.

Az RMDSZ főtitkára szerint továbbra is "igen ködös", hogy a magyar kormány az idén mekkora összeget kíván fordítani az erdélyi magyarság számára kiemelten fontos intézmények támogatására, és nem kiszámíthatóak, kézzelfoghatóak azok a kritériumok sem, amelyek alapján eldöntik, ki jogosult támogatásra, és ki nem. "Nagyon tág és homályos kritériumrendszer alapján döntenek, ilyen kritériumok vannak megnevezve, mint például egy adott szervezet milyen mértékben járul hozzá az autonómiaharchoz" - mondta Kovács Péter.

Szóvá tette az erdélyi Beszterce-Naszód megyei Vicén kialakult helyzetet is, ahol két szórványkollégium működik, de csak az egyik került fel a nemzeti jelentőségű intézmények listájára. Kovács szerint az egyik együttműködik az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP), a másik nem, és csak az kap támogatást, amelyik együttműködik az EMNP-vel. "Remélem, hogy ez véletlen egybeesés, és nem politikai alapon osztják a keretet, de nagyon komolyan felmerül ez a gyanú" - mondta Kovács Péter.

Az RMDSZ főtitkára szerint az intézmények mellett nevesített, támogatásban részesítendő programokról sem lehet tudni, hogy konkrétan milyen programokról és mekkora összegről van szó, valamint azt sem, hogy Magyarországon vagy Erdélyben döntenek a támogatásokról.