Megalapították az Oktatói Hálózatot

Vágólapra másolva!
Tizenhárom ELTE-s oktató és tanár létrehozta az Oktatói Hálózatot, amely a felsőoktatási változások ellen tiltakozik. A szervezet, amely egyetért a héten tüntető Hallgatói Hálózat céljaival, elutasítja "a diktatórikus oktatásirányítást", a felsőoktatási keretszámok csökkentését és a hallgatói szerződést is.
Vágólapra másolva!

"Elutasítjuk a rögtönzésszerű, diktatórikus és végletesen centralizáló oktatásirányítást, amely az oktatás alsóbb fokozatain és a felsőoktatásban is súlyos károkat okoz" - írják közleményükben azok az egyetemi oktatók és tanárok, akik pénteken megalapították az Oktatói Hálózatot. A szervezet tagjai szerint a kezdeményezést "az új felsőoktatási törvény és a felsőoktatás működését érintő kormányzati intézkedések miatti aggodalom szülte".

Az Oktatói Hálózatot az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tizenhárom oktatója hozta létre: az alapítók között van Bajomi Iván és Hammer Ferenc szociológus, Heller Mária, az ELTE Társadalomtudományi Karának intézetigazgatója és Rényi András, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének igazgatója.

Az Oktatói Hálózat alapítói azt írták: "Elutasítjuk azt a gyakorlatot, hogy a kormány a felsőoktatás egy sor fontos kérdését rendeleti úton és nem törvényi szinten szabályozza. Követeljük, hogy a kormányzat vonja vissza az alapos elemzések, hosszú távú hatástanulmányok és érdemi szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül hozott intézkedéseket." A szervezet emellett elutasítja a felsőoktatási keretszámok csökkentését és a hallgatói szerződést is.

Az Oktatói Hálózat támogatja a héten tüntetést szervező Hallgatói Hálózat törekvéseit, és várja a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók, kutatók csatlakozását a szervezethez.