Az Alkotmánybírósághoz fordult a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány azt kérdezi az Alkotmánybíróságtól, hogy az EU-s pénzügyi paktum uniós nemzetközi egyezménynek minősül-e. Ha igen, csak kétharmaddal lehet ratifikálni - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Megérkezett az Alkotmánybíróságra a kormány beadványa, amelyben az alaptörvény értelmezését kéri arról, hogy uniós nemzetközi egyezménynek minősül-e a Brüsszelben jóváhagyott pénzügyi paktum.

A Magyar Nemzet hétfői számában azt írja, ha az Alkotmánybíróság szerint a pénzügyi paktum uniós nemzetközi szerződés, akkor azt az aláírása után a parlament csak kétharmados többséggel ratifikálhatja.

Az Alkotmánybíróság 2010-ben rögzítette: nemcsak az unió alapító szerződése és Magyarország csatlakozási dokumentuma tekinthető nemzetközi szerződésnek, hanem az olyan további megállapodás is, amely újabb hatáskörök átruházását és közös gyakorlását teszi szükségessé az EU fejlesztéséért.

A kormány február 10-én országgyűlési határozati javaslatban kért támogatást ahhoz, hogy - március első napjaiban - aláírhassa az EU-ban a költségvetési politika és a gazdaságpolitikai koordináció megerősítéséről szóló szerződést.