Transparency: Aggályos a Hagyó-per Kecskemétre helyezése

Vágólapra másolva!
A Transparency International szerint sérül a tisztességes eljárás elve, amikor büntetőpereket másik bíróságra helyez az Országos Bírósági Hivatal. A múlt héten a Fővárosi Ítélőszék leterheltsége miatt kilenc ügyet, köztük a Hagyó-pert helyezték át vidékre.
Vágólapra másolva!

Aggályosnak tartja perek másik bíróságra helyezését a Transparency International Magyarország (TI); a korrupcióellenes civil szervezet szerint ezzel sérül a tisztességes eljárás elve, így pedig elfogulatlan ítélet sem születhet. "A törvényes bíráktól való elvonással sérült a mindenkit megillető tisztességes eljárás elve. Konkrét ügyek önkényes elvonása vagy annak látszata aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét és az állampolgárok bírói döntésekbe vetett bizalmát, és így nem szolgálhatja a korrupció elleni harcot sem" - olvasható a szervezet hétfői sajtóközleményében.

A múlt héten kilenc eljárásban, köztük "az utóbbi évek egyik legfontosabb korrupciós jellegű bűncselekményei miatt" indított büntetőeljárásban, konkrétan a Hagyó-perben, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az ügyek más bíróságokhoz való áthelyezéséről döntött.

A civil szervezet szerint a törvényes bírótól való elvonás megfosztja a vádlottakat attól a garanciától, hogy ügyükben elfogulatlanul, kizárólag jogi szempontok alapján ítélkezzen egy objektív szabályok által kijelölt fórum. Ez a garancia eddig minden vádlottat megilletett a rendszerváltás óta, bármilyen bűncselekmény elkövetésének vádjával állították bíróság elé.

Hagyó ügyét Kecskeméten tárgyalják

A TI emlékeztetett arra, hogy már több alkalommal jelezte: a bírósági szervezetrendszer átalakítása során súlyosan sérültek a jogállami garanciák, ugyanis az új szabályozás az OBH elnökének jogot ad arra, hogy egyedi ügyekben is eltérjen a szignálási rendtől és más bíróságot jelöljön ki.

Az OBH pénteken közölte, hogy kilenc kiemelt fővárosi per vidékre helyezéséről döntött a hivatal elnöke, az áttett ügyek közül a hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolt Hagyó Miklós volt szocialista politikus és társai elleni pert például a Kecskeméti Törvényszék fogja tárgyalni. A hivatal tájékoztatása szerint a kiemelt ügyeket a törvény kötelező rendelkezése szerint három hónapon belül el kellene kezdenie tárgyalni az illetékes bíróságnak, erre azonban a rendkívüli módon leterhelt Fővárosi Törvényszéken csak másfél év múlva, 2013 őszén lenne reális esély.

Kilenc ügyet helyeztek át

Az áttett ügyek között van Hagyó Miklós és 14 vádlott-társáé mellett két másik büntetőper. Az egyik, a W. Norbert és 27 társa ellen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszéken indult büntetőper, amelynek elbírálására a Balassagyarmati Törvényszéket jelölte ki az OBH elnöke. A másik, a V. Tamás és 23 társa ellen folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon indult büntetőügy, amely a Debreceni Ítélőtáblához került.

A vád szerint Hagyó közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek arra, hogy a cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató-rendszerével, tanácsadással, kommunikációs tevékenységekkel összefüggésben. Tavaly augusztus végén Hagyó Miklóst zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.