Péterfalvi levetetné a helyi adósok listáját az internetről

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint elég lenne a polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára kitenni az adósok listáját. A miskolci polgármesteri hivatal hétfőn tette fel honlapjára a helyi adósok listáját, a hivatal szerint ők a törvény szerint jártak el. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra.

Péterfalvi Attila keddi közleményében felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy az adóval tartozó magánszemélyek személyes adatait távolítsák el honlapjukról, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől.

A hatóság elnöke arra is felhívta a jegyzők figyelmét, a "szerencsés megoldásnak" azt tartaná, ha a közzétételt megelőzően megfelelő türelmi időt biztosítanának az állampolgároknak arra, hogy tartozásukat - annak esetleges átütemezését is lehetővé téve - rendezhessék.

A miskolci városháza honlapjára hétfőn került fel az adósok listája. A polgármesteri hivatal az [origo] kérdésére azt közölte, hogy az adózás rendjéről szóló törvény január 1-jétől hatályos új rendelkezésére hivatkozva jelentették meg a listát, a jegyzővel és az adóhatóság helyi vezetőjével egyetértésben.