Vágólapra másolva!
A doktornő állítólag hibajelzésként értékelte, amikor az ötvenéves betegénél HI, azaz magas jelzést mutatott a vércukorszintmérő, ezért cukoroldatot itatott a férfival, aki később meghalt.
Vágólapra másolva!

Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt az ügyészség kedden egy orvos ellen, aki félreértelmezte a vércukorszintmérő jelzését, és az általa ellátott beteg meghalt. A Blikk számolt be arról, hogy tavaly februárban egy orvos a gyanú szerint "elnézte" a vércukorszintmérőt, és emiatt 50 éves betege elhunyt. A napilap azt írta: P. Nóra megmérte a beteg vércukorszintjét, de amikor a mérőkészülék HI (high, vagyis magas) jelzést mutatott, a doktornő azt állítólag "hiba" jelzésként értékelte, ezért cukoroldatot itatott a beteggel. Ezt követően az orvost az asszisztense világosította fel, hogy a készülék jelzése mit jelent, ekkor a betegnek bekötöttek egy infúziót, és értesítették a mentőket, de már nem sikerült az újraélesztés.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közleményében azt írta, a fővárosi XVIII. és XIX. kerületi ügyészség P. Nóra ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat. A vádirat szerint P. Nóra 2011. február 7-én a hajnali órákban, a XIX. kerületben - ügyeletes orvosként - megvizsgálta a cukorbetegségben szenvedő beteget, de a vércukorszintmérő jelzését félreértelmezte, majd anélkül, hogy megbizonyosodott volna a sértett vércukorszintjéről, cukros vizet itatott vele. Mivel a beteg állapota tovább romlott, az ügyeletes orvos ismét megjelent a beteg lakásán, de a vércukorszintmérő jelzését ekkor is félreértelmezte, és csak a segédasszisztens figyelmeztetése után észlelte, hogy a sértett vércukorszintje túlságosan magas.

Az orvos ez után értesítette a mentőket, azonban a beteg - a szakszerű orvosi ellátás ellenére - a mentőben meghalt. Az ügyészség szerint az orvos által megitatott cukros oldat elfogyasztása és a beteg halála között "részben ok-okozati összefüggés állapítható meg, mivel a magas vércukorszint részben természetes okú alapbetegség eredményeként az orvosi ellátástól függetlenül alakult ki".

Az eljárást a XVIII. és XIX. kerületi bíróság folytatja le, a vádlott szabadlábon védekezik. "Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta" - írta az ügyészség a közleményben.

A Blikk értesülése szerint a doktornő többek között azzal védekezett, hogy a protokoll szerint, ha valakinek nem lehet megállapítani a vércukorszintjét, akkor az alacsonyat kell vélelmezni.