Dudáló buszok üdvözölték a tüntető BKV-sokat

A BKV szakszervezeti szövetségeinek demonstrációja, Blaha Lujza tér, 2012.02.22.
Vágólapra másolva!
Több száz ember vonult át Budapesten, hogy a hatályát vesztő BKV-s kollektív szerződés miatt tiltakozzon. A BKV-s szakszervezetek petíciót adtak át a Miniszterelnökség képviselőjének a BKV finanszírozásáról és a munkavállalói problémákról, és a Kossuth téren pedig jelképes futballmérkőzést játszottak a dolgozók. A szakszervezetek azt mondták, ha nem érnek el eredményt, márciusban sztrájkolnak.
Vágólapra másolva!

Petíciót adtak át a demonstráló BKV-s szakszervezetek a Miniszterelnökség képviselőjének szerda délután a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren. Ebben azt követelik a kormánytól, hogy hozzanak érdemi döntést a BKV finanszírozásáról, dolgozzák ki annak rövid, közép- és hosszú távú koncepcióját, s tartsák be azon ígéretüket, hogy nem csökken a BKV-s dolgozók bére. Schumacher Ferenc, a Közlekedési Érdekvédelmi Körök (KEKSZ) elnöke, Nemes Gábor, a KEKSZ alelnöke és Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke Török Kristófnak, a Miniszterelnökség közkapcsolati munkatársának adta át a petíciót.

Nemes Gábor az átadáskor azt mondta, szeretnék, ha lehetőséget biztosítanának egy személyes megbeszélésre annak érdekében, hogy bemutassák a szakszervezetek nézőpontját, a munkavállalók problémáját. A szakszervezetek azt is mondták, ha nem érnek el eredményt, márciusban sztrájkolnak. A demonstrálók nevében a szakszervezeti vezető a petícióval együtt egy "utazóközönség, munkavállalók" feliratú labdát is átadott, a kormány és a főváros közötti tárgyalásokra utalva. A petíció átvételekor Török Kristóf kijelentette, hogy a kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra, mindenkinek a véleményét meg szeretnék ismerni.

A Kossuth téren eközben a demonstrálók jelképes futballmérkőzést játszottak; a két csapat "kormány", illetve "főváros" feliratú mezben lépett "pályára", a labda szimbolizálta a BKV-t és az utazóközönséget.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A tüntetés képeiért kattintson a fotóra!

A tüntetők délután a Nyugati és a Keleti pályaudvar előtt, valamint a Boráros téren gyülekeztek, majd a Blaha Lujza téren találkoztak. Onnan a néhány száz tüntető a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca útvonalon a Városház utcába, a főpolgármesteri hivatalhoz ment, ahol szintén átadtak egy petíciót, amelyet Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója vett át. A tüntetők innen a Bécsi utca - Szabadság tér - Nádor utca útvonalon vonultak a Kossuth térre.

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint néhány száz ember vonult a félig lezárt Rákóczi úton egy autó után, amelyről zenés műsor szól, többek között némafilmbe illő zongoraszóval. Az arra járó BKV-járművek dudálással és csengetéssel üdvözölték a demonstrálókat. A demonstráció jelentős rendőri biztosítás mellett zajlott, de rendőri intézkedés nem történt.