Német baloldali szervezetek a magyar miniszterelnök németországi látogatásához időzítik a tüntetést. Az Orbán Viktor melletti szimpátiatüntetést azonban időpont- és helyszínegyeztetési problémák miatt nem tarthatják meg a kezdeményezők.

A miniszterelnök látogatásához időzítve tüntetést tartanak pénteken Frankfurtban Orbán Viktor politikája ellen német baloldali szervezetek, elmarad viszont az ugyanarra a helyre és időpontra Németországban élő magyar magánemberek által szervezett szimpátiatüntetés, mert a kezdeményezők időpont- és helyszínegyeztetési problémák miatt nem kaptak területfoglalási engedélyt.

Orbán Viktor kormányfő pénteken délután előadást tart a frankfurti kereskedelmi és iparkamara (IHK) székházában. Az előadás alatt német baloldali szervezetek az épület előtti téren az orbanstoppen.blogsport.de oldalon megjelent felhívás szerint egyebek mellett azért demonstrálnak, mert úgy vélik: Orbán a hivatalba lépése óta arra törekszik, hogy "tekintélyuralmi rendszerré szervezze át a nevében is eltörölt Magyar Köztársaságot".

A demonstráción várhatóan nagyjából nyolcvanan vesznek majd részt - mondta az MTI-nek Ludwig Herbert, a frankfurti rendőrkapitányság munkatársa, aki az esemény biztosításáért felelős.

Ugyancsak az IHK előtti téren, és ugyanabban az időpontban, amikor a baloldaliak, németországi magyarok is demonstrációt kívántak tartani, területfoglalási engedélyt azonban nem kaptak az illetékes városrendészeti hatóságtól (Ordnungsamt). A hatóság felkínálta, hogy máskor és más helyen tartsák meg a magyar kormány melletti tüntetést, a szervezők azonban nem kívántak élni a lehetőséggel - mondta az MTI-nek Szabó Gabriella, az egyik szervező, hangsúlyozva, hogy a hatóság hozzáállása igen konstruktív volt.

A tüntetést azért nem tarthatják meg a kiszemelt helyen és időpontban, mert a téren - a frankfurti belvárosban fekvő Börsenplatzon - pénteken heti vásárt tartanak, és a szabadon maradt területet már korábban lefoglalták az Orbán elleni tüntetés szervezői - mondta Szabó Gabriella. Hozzátette: nagyjából 30-50 helyi magyar jött volna el a szimpátiamegmozdulásra, annak azonban nem látják értelmét, hogy ne akkor és ott tartsanak demonstrációt, ahol és amikor a miniszterelnök megjelenik. Szabó Gabriella elmondta: Orbán Viktort és politikáját kívánták volna támogatni, és tiltakozni szerettek volna a "Magyarországgal szemben a nyugati sajtóban zajló hadjárat ellen".