Tízmilliós bírságot is kaphat a honlapján adóslistát közlő Miskolc

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi hatóság kitart amellett, hogy az interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra. Legutóbb a miskolci polgármesteri hivatal a honlapján közölte a helyi adósok listáját, a jegyző szerint az adózás rendjéről szóló törvény egyik idei rendelkezése ezt megengedi.
Vágólapra másolva!

Saját jogértelmezését tartja irányadónak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a helyi adósok listájának közléséről - válaszolta az [origo] kérdésére a NAIH elnökhelyettese.

Az [origo] azért kereste meg a hivatalt, mert Péterfalvi Attila NAIH-elnök kedden azt közölte, hogy az interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra. A miskolci polgármesteri hivatal honlapjára azonban hétfőn felkerült a helyi adósok listája.

Kérdésünkre a miskolci jegyző azt válaszolta, hogy azért tették közzé a listát, mert az adózás rendjéről szóló törvény január 1-jétől hatályos rendelkezése szerint ezerforintos adóhátralékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára, aki 10 napot késik az adókötelezettségeivel.

Csiszár Miklós elmondta, hogy egy hónapja már tájékoztatták az adósokat, hogy Miskolc is nyilvánosságra hozza, ki mennyi adóval tartozik. A jegyző szerint egy hónap állt mindenkinek a rendelkezésére, hogy tartozását rendezze, vagy lépéseket tegyen azért, hogy ne kerüljön fel a listára.

Az adatvédelmi hatóság azonban felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy távolítsák el honlapjukról az adósok listáját, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől. Szabó Endre Győző, a NAIH elnökhelyettese az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy akár tízmillió forintos bírságot kiszabhat, ha az önkormányzatok az interneten közlik az adóslistát.

Lázár is szembeszáll Péterfalvival

A Fidesz frakcióvezetője szerint Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének figyelmét elkerülte az a tavaly elfogadott módosító indítvány, amely értelmében a helyi adóhatóságokra - a nyilvánosságra hozatal terén - hasonló szabályozás vonatkozik, mint az állami adóhatóságra. Ez az intézkedés a városok érdekeit szolgálja, hiszen a figyelemfelkeltés által elősegíti a tartozás rendezését - olvasható Lázár János közleményében.

Az elmúlt hónapok eredményei igazolják, hogy egyes önkormányzatoknál - ahol az adósok listájának közzétételéül nemcsak az önkormányzati hirdetőtáblákat, hanem internetes felületeket is felhasználtak - alig egy hónap alatt kevesebb, mint a felére csökkent a hátralék mértéke - közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár szerint az adóslisták internetes közlése eredményes, és nagy tehertől szabadíthatja meg az amúgy is nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzatokat.

A Fidesz frakciójának nyilatkozatáról megkérdeztük ismét Péterfalvi Attilát, de a NAIH elnöke nem kívánt reagálni. Mint a hivataltól kapott nyilatkozatban fogalmaztak, bíznak abban, hogy a kialakult vita ráirányítja a figyelmet a központi kérdésre: a köz terheinek igazságos elosztására, és az ehhez kapcsolódó egyéni felelősségre.