Internacionáléval tüntettek Orbán ellen Frankfurtban

Vágólapra másolva!
Az Internacionálét énekelve tüntetett Orbán Viktor ellen Németországban néhány tucat tüntető, miközben a magyar miniszterelnök előadást tartott a frankfurti kereskedelmi kamara épületében. A demonstrálók azt mondták, az antidemokratikus magyar rendszer ellen tiltakoztak, és halálos fenyegetéseket is kaptak "Orbán támogatóitól". A helyszínen néhány magyar ellentüntető is feltűnt, hogy támogatásáról biztosítsa Orbánt.
Vágólapra másolva!

Néhány tucat német tüntető tiltakozott pénteken Orbán Viktor miatt a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székháza előtt, ahol a magyar miniszterelnök délután előadást tartott. A demonstrálók két transzparenst feszítettek ki az épületnél, amelyeken "Orbánt megállítani", valamint "a fasiszta rendszereket szétverni" feliratú szlogeneket lehetett olvasni. A tüntetésen az MTI beszámolója szerint "egy-két tucat" ember, a német szervezők szerint mintegy 80 demonstráló vett részt.

A tüntetők az MTI tudósítása szerint azt mondták, azért küzdenek, hogy "megváltozzon Magyarországon az antidemokratikus rendszer". Hozzátették azt is, hogy felháborítja őket Orbán Viktor romapolitikája, mivel szerintük Magyarországon táborokba gyűjtik a romákat. A résztvevők a tüntetésen az Internacionálét is elénekelték, az MTI szerint a tüntetők között antifasiszta, kommunista csoportosulások aktivistái tűntek fel.

A tüntetést szervező német antifasiszta szervezetek közleménye szerint Orbán autoriter rendszere ellen tüntettek, és határokon átnyúló antifasiszta összefogást sürgettek. A szervezők az [origo]-nak megküldött közleményükben azt írták, hogy "Orbán frankfurti fasiszta támogatói", magukat a Magyar Gárda tagjának valló személyek halálosan megfenyegették őket a tüntetés előtt. Szerintük ez is mutatja, hogy "hova vezet Orbán politikai és ideológiai irányvonala".

A helyszínre korábban Orbán Viktort támogató ellentüntetést is szerveztek németországi magyarok, ők azonban nem kaptak területfoglalási engedélyt, mert később kérték azt, mint az Orbán-ellenes tüntetők. A téren mégis megjelent néhány magyar, akik részt vettek Orbán előadásán. Ők az MTI-nek azt mondták, hogy szerintük sem Orbán, sem Magyarország nem fasiszta, és kifejezetten sértő, hogy néhányan kétségbe vonják a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét.

"Vékony jégen futottunk"

Míg odakint ellene tüntettek, Orbán Frankfurtban arról beszélt, hogy szerinte a 2010-es választások óta eltelt időszak Magyarországon Európa legerősebb reformpolitikáját hozta. A miniszterelnök a pénteki előadásában azt mondta: Magyarország alapjai stabilak, az adósság csökken, a költségvetés pedig kontroll alatt van. Megerősítette, hogy a kormány 2013-ban is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányszintet.

"Aki vékony jégen fut, annak a gyorsaság jelenti a biztonságot. Vékony jégen futottam, örömmel jelentem, átértem a túlsó partra" - fogalmazott a kormányfő. Beszédében kitért arra is, hogy Magyarországnak ma két dologra van szüksége: egy pénzügyi védőhálóra és termelő beruházásokra.