Vágólapra másolva!
Ítéletet hirdetett pénteken reggel a Fővárosi Törvényszék a Hunvald-ügyben. A volt szocialista polgármestert egy év hat hónap börtönre, az ügy elsőrendű vádlottját, Gál Györgyöt nyolc és fél év börtönre ítélték első fokon, ő a jogerős ítéletig újra előzetesbe kerül. Felfüggesztett börtönt kapott a volt szocialista képviselő Szabó Zoltán is.
Vágólapra másolva!

Ítéletet hirdetett a Hunvald-ügyben a Fővárosi Törvényszék. Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert első fokon egy év hat hónap szabadságvesztésre ítélték, Gál Györgyöt, az ügy elsőrendű vádlottját első fokon nyolc és fél év börtönre ítélték. Hunvaldnak 21, Gálnak pedig 366 millió forint kártérítést is fizetnie kell az önkormányzatnak. A szabadságvesztésen kívül a bíróság Hunvald Györgyöt két évre, Gál Györgyöt tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az elsőrendű vádlott Gál György a jogerős ítéletig újra előzetesbe kerül, ezt a bíró már az ítélethirdetés előtt közölte, ezért meg is bilincselték a tárgyalás elején. Az eddig letartóztatásban töltött három évet beszámítják a börtönbüntetésébe. Hunvald György a rá kiszabott szabadságvesztésnél jóval többet, két és fél évet töltött eddig előzetes letartóztatásban, így szabadon távozhat a tárgyalásról. Ha az ítélet jogerőssé válik, a volt szocialista politikus kártalanítást követelhet az államtól, az előzetesben eltöltött idő és a kiszabott büntetés különbözete után. Ezt a jogszabályok értelmében peres úton kell követelnie. Ha viszont Hunvald korábbi rejtőzködését szökésnek vagy szökési kísérletnek tekintik, akkor nem kérhet kártalanítást.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hunvald György a bíróságon az ítélethirdetés közben. További képekért kattintson!

A volt polgármestert hűtlen kezelésben, okirat-hamisításban és hivatali visszaélésben találták bűnösnek, felmentették viszont a csalás vádja alól. A kerületi gazdasági bizottság volt SZDSZ-es elnökét ugyanakkor csalásban, vesztegetésben, hűtlen kezelésben, hivatali visszaélésben és okirat-hamisításban mondták ki bűnösnek. A harmadrendű Kardos Péter egy év börtönt kapott, a csalás és a vesztegetés vádja alól felmentették. A volt szocialista képviselő Szabó Zoltánt hivatali visszaélés és hűtlen kezelés felbujtójaként hat hónap két évre felfüggesztett börtönre ítélték. Az ingatlanok értékbecslését végző Kormos Lajos egy év börtönt kapott, és két évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Három további vádlott kapott felfüggesztett börtönbüntetést, köztük van Gál György volt barátnője is. Az ítélet indoklása még tart, cikkünket hamarosan frissítjük a részletekkel.

A Hunvald-ügy 2010 novemberében érkezett a Fővárosi Bíróságra (ma Fővárosi Törvényszék a neve), 2011 áprilisában kezdte el tárgyalni a bíróság, eddig összesen 62 tárgyalást tartottak, meghallgattak 68 tanút, két szakértőt, az iratanyag mintegy ötvenezer oldal. A vádlottakat olyan ismert ügyvédek képviselik, mint Bárándy Péter, Zámbó Gyula vagy Zamecsnik Péter.

Az ügyben a vádirat alapján nem Hunvald György egykori erzsébetvárosi MSZP-s polgármester a legfontosabb szereplő, hanem az elsőrendű vádlott Gál György, aki az SZDSZ színeiben korábban az önkormányzat gazdasági bizottságát vezette. A vád szerint ő egy vállalkozóval, az ügyben csak tanúként szereplő Nagy Györggyel együtt talált ki és működtetett egy olyan ingatlanspekulációs rendszert, amelyben értékes belvárosi házakat áron alul adott el az önkormányzat magyar magánszemélyeknek és cégeknek, akik ezután külföldi befektetőknek adták tovább, jóval magasabb áron. (Nagy György azóta első számú gyanúsítottból a vád koronatanúja lett - az ingatlanügy titokzatos kulcsfigurájának portréját itt olvashatja el.)

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az ügyészség szerint a gyanúsítottak összesen 603 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak, és további 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelték meg. További képekért kattintson!

A hasznot az önkormányzat soha nem látta, ellenben például Gál - a vádirat szerint - összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kapott azért, hogy segítsen a megfelelő cég kezére játszani az ingatlanokat. Mindezzel az ügyészség szerint a gyanúsítottak összesen 603 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak, és további 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelték meg. Ebből a cikkből kiderül, hogyan épült fel és működött csaknem két éven át az ingatlanspekulációs rendszer.

Az ingatlancsalások közben - a vádirat szerint - az önkormányzat körül kisebb súlyú bűncselekmények is történtek, amelyek az erzsébetvárosi vezetők közbenjárása nélkül nem valósulhattak volna meg: így kisebbségi referens lett egy szeretőből, vállalkozásszervezési tanácsadó egy kozmetikusból, milliókat tett zsebre egy fideszes kocsmatulajdonos (aki most Mexikóban bujkál), ingyen telefonálhatott egy MSZP-s parlamenti képviselő, kámforrá vált a fontos emberek kocsijára feltett kerékbilincs. A vádirat erre vonatkozó részeiről itt olvashat bővebben.

Az éveken át tartó nyomozás után Gál Györgyöt végül - többek között - üzletszerűen, bűnszervezetben és folytatólagosan elkövetett csalással és vesztegetéssel vádolták meg. Azon túl, hogy közreműködött házak eladásában, az ügyészség szerint felelős azért, hogy ismerőseinek lakásokat utaltak ki, illetve fiktív tanácsadói szerződéseket kötöttek, ezzel is jókora összegekkel károsították meg az önkormányzatot. A volt kerületi polgármester Hunvald György a másodrendű vádlott, az ő rovására írnak az ingatlanügyeken kívül - amelyeknek eladásában a vádirat szerint ő is szerepet játszott - ötrendbeli hűtlen kezelést, négyrendbeli okirat-hamisítást, ötrendbeli hivatali visszaélést, valamint hivatali vesztegetést is. A vádiratban fiktív tanácsadói szerződések, hivatali telefonok jogellenes használata és barátoknak kiutalt önkormányzati lakások bukkannak fel a neve mellett.


Gál György és Hunvald György az ítélet kihirdetése után. További képekért kattintson!

A 121 oldalas vádiratot számos kritika érte a tárgyalások során. Több védő bírálta, hogy az ügyészség anélkül kéri az ügyben a bűnszervezetben elkövetés minősítést - ami jelentősen súlyosbíthatja a vádlottak büntetését -, hogy részletesen megjelölte volna, mit, miért tart bűnszervezetnek, és egyáltalán, a vádlottak közül kik voltak a tagjai. Feltehetően ennek köszönhető, hogy az első fokon eljáró bíró az eljárás elején megszüntette az akkor már évek óta előzetesben lévő Hunvald és Gál letartóztatását, amit az ügyészség csak fellebbezéssel tudott megakadályozni. Hunvald összesen két és fél évet, Gál hármat töltött előzetes letartóztatásban, jelenleg pedig házi őrizetben vannak.

A tárgyalások során Hunvald és Gál is jórészt tagadta bűnösségét vagy felelősségét az ingatlanügyekben. A védelem szerint az akkori körülmények között az önkormányzati tulajdonú házakat a lehető legjobb áron értékesítették. Gál tagadta azt is, hogy kenőpénzt fogadott volna el Nagy Györgytől, akinek tanúkénti szavahihetőségét végig vitatta a védelem.

A törvény szerint az ügyben a főbb vádlottakra öttől húsz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyész korábban vádbeszédében a középmértéket, azaz 12,5 évet meghaladó büntetések kiszabását indítványozta. Ezt azzal indokolta, hogy "csak ilyen súlyú büntetéseknek lehet visszatartó erejük a vádlottak, illetve mindazok esetében, akik hasonlóan gondolkoznak". Ugyanakkor szerinte több vádlott esetében enyhítő körülmény, hogy kisgyermek eltartásáról gondoskodnak, időskorúak, illetve, hogy büntetlen előéletűek voltak, ugyanis az ügyész szerint "a mai világban értékelni kell, hogy valaki ilyen hosszú ideig nem került összeütközésbe a törvénnyel".

Az ügyben korábban számos stróman is vádlottként szerepelt - akik az ingatlanok adásvételéhez adták a nevüket, hogy a valódi tulajdonosi háttér homályban maradhasson -, de az ő ügyükben tavaly decemberben külön elsőfokú ítélet született. A büntetés főként próbára bocsátás, megrovás és pénzbüntetés volt, tízen nem fellebbeztek, úgyhogy az ő esetükben jogerőssé vált a Vincze Piroska vezette bírói tanács döntése.