Nyolcvanmilliárdos hiánnyal nyújtják be az idei fővárosi költségvetést

Vágólapra másolva!
Az előterjesztés szerint a BKV Zrt. működőképességének fenntartása érdekében a kiadások egy részét zárolni kell - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A 2012. évi költségvetési javaslatot 299,5 milliárd forint bevétellel, 377,7 milliárd forint kiadással és 78,2 milliárd forint hiánnyal terjesztik a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése elé - írja a Napi Gazdaság az előterjesztésre hivatkozva.

Az előterjesztés szerint a BKV Zrt. működőképességének fenntartása érdekében a kiadások egy részét zárolni kell. Ez az önálló fővárosi költségvetési szerveket, több főpolgármesteri hivatalt, a közszolgáltatási szerződés alapján számla ellenében végzett önkormányzati feladatok ellátását végző alapítványokat, civil szervezeteket érinti érzékenyen.

A pénzvisszatartás az egyéb önkormányzati kiadások, egyéb szervezetek, önkormányzati ágazati-szakmai feladatok saját bevétellel nem fedezett működési kiadási előirányzatának 10 százalékát jelenti. Az előterjesztés szerint a főpolgármesternek kell gondoskodnia arról, hogy a zárolást az intézmények és feladatok felülvizsgálatával, az ágazati keretszámok figyelembevételével hajtsák végre - írja a lap.

A koncepció decemberi elfogadása óta a költségvetés legsúlyosabb kezeletlen problémájának a BKV megoldatlan finanszírozását nevezték a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők. A közlekedési vállalat adósságállománya hetvenmilliárd forint, felvett hiteleinek egy jelentős része az idén jár le, májusig mintegy 45 milliárdos adósság visszafizetése lesz esedékes.