Orbán megköszönte a németek megtisztelő figyelmét

Vágólapra másolva!
Sikerült úrrá lenni Magyarország gazdasági nehézségein - állította pénteken Németországban Orbán Viktor. A magyar kormányfő a Hessen tartomány miniszterelnökével folytatott tárgyalások után a magyar kormány munkáját dicsérte, és a németek figyelmét megköszönve arra kérte a hesseni befektetőket, hogy hozzanak több pénzt Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Egynapos hivatalos látogatást tett pénteken Németországban Orbán Viktor miniszterelnök, aki találkozott Hessen tartomány kereszténydemokrata miniszterelnökével, Volker Bouffier-vel. Orbán a találkozón német befektetőket győzködött arról, hogy hozzák pénzüket Magyarországra, és a magyar kormány másfél évének intézkedéséit is védelmébe vette. A hesseni miniszterelnök rákérdezett a magyar médiatörvényre is, de a találkozó utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Orbán megnyugtatta a kérdésben.

Orbán a megbeszélések után többek között arról beszélt, hogy mennyire fontos Magyarország számára Hessen. "Itt mindig megértést és barátokat találunk" - mondta, hozzátéve, hogy a német-magyar gazdasági kapcsolatoknak tekintélyes része kötődik ehhez a német tartományhoz. Orbán azt mondta, hogy a pénteki megbeszélésen arra bátorította a német befektetőket, hogy jöjjenek Magyarországra, és fűzzék még szorosabbra az együttműködést.

A magyar kormányt ért európai kritikákra reagálva Orbán azt mondta "örülünk annak a megtisztelő figyelemnek, amelyet a német sajtóban élveztünk a mögöttünk hagyott időszakban". A magyar miniszterelnök hozzátette: szívesen tájékoztatja a német nyilvánosságot a munkáról, amelyet kormánya az elmúlt másfél évben végzett el. Közölte: sikerült úrrá lenni Magyarország gazdasági nehézségein, és sikerült lezárni egy nagyon nehéz, "a magyarok millióit próbára tevő" 8-10 éves időszakot. Orbán Viktor szerint az elmúlt másfél évben megalkotott 365 törvénnyel, valamint az új alaptörvénnyel Magyarország megtalálta a jövőbe vezető biztos utat, az új gazdaságpolitika és alkotmányos berendezkedés pedig remélhetőleg kiállja az idők próbáját.

A közös sajtótájékoztatón Volker Bouffier hesseni miniszterelnök szerint szóba kerültek azok a kérdések is, amelyek Németországban nagy figyelmet kaptak, például az Európai Bizottság által Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások témái, így a magyar jegybanki függetlenség és igazságszolgáltatás. A magyar médiaszabályozást firtató kérdésre Bouffier azt mondta, megvitatták ezt a témát is, és a magyar kormányfő válasza meggyőzte őt. A kormányfő szerint Orbán azt állította, hogy a magyar médiumok jelentős része német tulajdonban van, és ezek a magyar miniszterelnöknél sosem emeltek kifogást a médiatörvény miatt.

A németországi látogatáson Orbán Viktort mások mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is elkísérte. Orbán péntek délelőtt a Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív német lap vezetőivel találkozott, délután pedig előadást tart a német kereskedelmi és iparkamara frankfurti székházában.