Kisiklott egy tehervonat több kocsija Rácalmáson

A MÁV Zrt. szakemberei dolgoznak Rácalmáson, ahol kisiklott egy vasércet szállító tehervonat több kocsija.
Vágólapra másolva!
Eddig ismeretlen okból siklott ki egy tehervonat kilenc vagonja Rácalmásnál. A helyreállítás két-három napig is eltarthat, és elképzelhető az is, hogy pálya annyira megrongálódott, hogy újra kell fektetni a síneket.
Vágólapra másolva!

A Rácalmásnál szombat délelőtt kisiklott 13 tehervagon közül kilenc fel is borult - közölte a Mávinform sajtóügyeletese. A balesetben személyi sérülés nem történt. A tíz óra után nem sokkal történt balesetben Rail Cargo Hungaria Zrt. negyven kocsiból álló szerelvényének tizenharmadik kocsija siklott ki, majd magával rántott további tizenkét kocsit. Senki nem sérült meg, a pálya azonban jelentősen megrongálódott. A tehervonat óránként ötven kilométeres sebességgel haladt.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
A MÁV munkatársai mérik fel a károkat

Az MTI helyszínre kiküldött tudósítója szerint a kisiklott kocsik közül több keresztben áll a vasúti pályán, az összeütközött kocsik pedig szinte összepréselték egymást. A sínek több mint száz méteren károsodtak, a kisiklott vagonok egy forgalomirányító lámpa oszlopát is ledöntöttek.

Az első vizsgálatok szerint egy műszaki hibás vasúti kocsi okozta a balesetet. A MÁV Zrt. szakemberei szerint a helyreállítás akár két-három napot is igénybe vehet. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a szerelvény vasércet szállított Dunaújvárosba.

A helyszínelés és a műszaki mentés megkezdődött: a MÁV Gépészet Zrt. balesetelhárítási munkatársai és a MÁV balesetvizsgálói dolgoznak, a megrongálódott kocsik elszállítása még nem kezdődött meg, a síneken maradt vagonokat azonban már elvontatták. A pályatest helyreállítása két-három napot vehet igénybe, addig a Pusztaszabolcs-Dunaújváros vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek, a teherforgalom azonban kerülővel zavartalanul bonyolódik.

A Mávinform tájékoztatása szerint a pályának ezen a szakaszán nem közlekedhetnek a vonatok. A kocsik beemeléséig és a pálya helyreállításáig Pusztaszabolcs és Dunaújváros között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. Az átszállások miatt 30-40 perc késésre kell számítani.