Versenyzők feje felett repedt meg a sportcsarnok Tapolcán

Vágólapra másolva!
Recsegve repedt meg a tapolcai Városi Rendezvénycsarnok egyik tartóoszlopa, miközben a csarnokban vívók versenyeztek. Ötszáz embert kellett evakuálni, a statikus szerint veszélyes az épület.
Vágólapra másolva!

Megrepedt a tapolcai Városi Rendezvénycsarnok egyik tartóoszlopa, ezért kiürítették - közölte a Veszprém megyei katasztrófavédelem. A csarnokban éppen vívóversenyt tartottak, és a résztvevők hallották, amint az oszlop megrepedt, majd elszakadt a fagerendát tartó drótkötél is. A szervezők gyorsan kiüríttették a termet. A sportcsarnokban ötszáz ember volt, senki nem sérült meg.

A helyszínre a tűzoltókon kívül statikust is hívtak, ő az épületet az átvizsgálás után veszélyesnek nyilvánította, ezért a versenyt leállították. Parapatics Tamás, az önkormányzat főtanácsadója szerint nincs szükség azonnali beavatkozásra, az épület nem fog összedőlni. A 2003-ban átadott, 2500 ember befogadására alkalmas sportcsarnokot több szakértő fogja átvizsgálni a következő napokban, az építészen kívül tervező, statikus próbálja meg kideríteni, hogy mi okozhatta a repedést.

Tapolca önkormányzata szombat délután közleményt adott ki a történtekről. Ebből kiderül, hogy a csarnokban nemzetközi párbajtőr versenyt tartottak éppen, amikor "fél egy magasságában egy nagy reccsenést hallottak a küzdőtéren tartózkodók és a lelátón ülők". A közlemény szerint a versenyzők és a szurkolók eközben "fegyelmezetten, pánik nélkül hagyták el a sérült csarnokot".

Az épület üzemeltetője kihívta a tűzoltókat, a helyszínre érkeztek a tűzoltók és a helyi építéshatóság, valamint a polgármester és a társég országgyűlési képviselője is. Megérkezett az épület tervezője, egy független statikus szakértő és a tetőszerkezet gyártója. Szombaton a szakemberek aládúcolják a tartógerendát, és a további vizsgálatok után döntik el, hogy milyen javításokra van szükség. "A város valamennyi vagyontárgya biztosítva van, így a Városi Rendezvénycsarnok is" - áll a közleményben.