Csak a latyak miatt úszta meg Kolontár az újabb vörös porzuhanyt

Bár szombaton is erős szél volt, Kolontárt nem borította be újra a vörösiszap-tározóból kihordott vörös por. A településnek az volt a szerencséja, hogy az elolvadt hó miatt még nem száraz a tározóban ülepedő vörös por - mondta az [origo]-nak a kolontári polgármester. A kiporzás ugyanakkor szerinte csak napok kérdése.

Erős volt a szél Kolontáron szombaton, de ma nem porzott ki a vörösiszap tározó, mert a beleolvadt hó miatt még nedves a teteje - mondta az [origo]-nak Kolontár polgármestere, Tili Károly. Ugyanakkor ha a következő napokban nem lesz csapadék, de marad az erős szél, akkor az megint kihordja majd a település egy részére a vörös port.

Egy hete ez már megtörtént: akkor a rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be Kolontár belterületét és a településhez tartozó Lőrintepusztát. A vörösiszapport az elmúlt napokban a szél az utakra hordta, ettől azok balesetveszélyessé váltak. Az egész környék úgy nézett ki, mint 2010 október 4-én, a katasztrófa napján. A harminc lakosú Lőrintepusztáról a gyerekeket nem is merték iskolába engedni a szüleik. A kolontári Kossuth utcában és Arany János utcában azóta sokáig piroslott a hó teteje a portól - tette hozzá.

Az egyelőre megoldatlan problémát az okozza, hogy a vörösiszap katasztrófa után a Mal Zrt. technológiát váltott: ezért és a hatósági előírások miatt nem lehet víz a tározókban. A timföldgyártás mellékterméke azóta a száraz vörösiszap, amelyet teherautóval szállítanak a kijelölt lerakókba. Korábban, évtizedekig hatósági előírás alapján - éppen a kiporzás megakadályozása érdekében - meghatározott mennyiségű vízzel fedték le az iszapot, de a jelenlegi előírás szerint földdel borítják be a tározóban elhelyezett anyagot, majd növényzet telepítésével védekeznek a porzás ellen. A tározó felületének beborítása azonban egyelőre hiányos.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Vörös hó Kolontáron - 2012 február, másfél évvel az iszapkatasztrófa után

A polgármester szerint mindenképpen megoldást kell találni az erős kiporzás megakadályozására, mert ez a szél miatt időről-időre megismétlődik. Tili Károly az [origo]-nak azt mondta, március 2-án Székesfehérváron tanácskozni fognak az ügyben illetékesek, köztük a bányakapitányság. A Mal Zrt. képviselőjének addigra megoldási tervet kell készítenie.

A kiporzás Tili szerint nem fenyegeti az egész falut, hanem csak a "szélirányban", a tározóhoz legközelebb élő mintegy harminc embert. A roma családok sajnos egyelőre nem tehetnek mást, mint hogy erős szélben nem jönnek ki a házaikból - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy már tavaly is kért segítséget, hogy ezeket a családokat el lehessen költöztetni a tározó közeléből addig, amíg megnyugtató megoldás születik, de nem kapott segítséget.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.

KAPCSOLÓDÓ CIKK