Összeírnák 2006. október 23-a jogtipró rendőreit

Vágólapra másolva!
A parlament alkotmányügyi bizottsága támogatja azt a Balsai-jelentéshez benyújtott módosító javaslatot, amely felkéri a kormányt, hogy készítsen jelentést többek között arról: a 2006-os őszi események során bizonyítottan törvénytelenül fellépő rendőrök közül hányan rendelkeznek ma is aktív szolgálati jogviszonnyal.
Vágólapra másolva!

Támogatta a Balsai-jelentéshez benyújtott módosító indítványt az országgyűlés alkotmányügyi bizottsága, így annak elfogadásával a parlament felkérné a kormányt, hogy 2012. április 15-ig készítsen egy jelentést. Ebben az állna, hogy a bizonyítottan törvénytelenül fellépő rendőrök, illetve az intézkedéseket irányító rendőrök közül hányan rendelkeznek jelenleg is aktív szolgálati jogviszonnyal, valamint a kormány hivatalba lépését követően láttak-e el, illetve töltenek-e be jelenleg bármilyen rendőrségi vagy állami vezetői feladatot, beosztást.

A kormánynak a jelentésben arra is ki kellene térnie, hogy a 2006-os őszi események során lezajló tömegdemonstrációkon a törvénytelenül fellépő rendőrök felelősségre vonása érdekében milyen intézkedések történtek, hány rendőrrel szemben indult fegyelmi, illetve büntetőeljárás, ezek milyen eredménnyel zárultak, illetve a sérelmet szenvedett kárvallottak kártérítése, kártalanítása megtörtént-e.

A bizottságban ugyanakkor nem kapott egyharmados támogatást sem a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás módosító indítványa, amelyben a politikus azt kezdeményezte, hogy a jogsértések felelőseinek felelősségre vonása minél előbb történjen meg, különös tekintettel arra, hogy a feltárt tényállású ügyekben több mint fél éve tett feljelentések ellenére még egyetlen magas beosztású rendőrt vagy politikust sem állítottak bíróság elé. A 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott jelentésének tárgyalását hétfőn folytatja az Országgyűlés.

Mint arról korábban beszámoltunk, bár összesen mintegy kétszáz, október 23-án elkövetett jogsértés miatt indult eljárás, csak tucatnyi, alacsonyabb beosztású rendőrt neveztek meg gyanúsítottként. Erről bővebben itt olvashat.