Hazarendelték a magyar nagykövetet Fehéroroszországból

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió összes nagykövetét visszarendelték, miután Minszk felkérte az unió és Lengyelország nagykövetét, hagyja el az országot.
Vágólapra másolva!

Magyarország, hasonlóan a többi európai uniós államhoz, hazarendeli konzultációra minszki nagykövetét - közölte a Külügyminisztérium kedd este. A Ria Novosti orosz hírügynökség uniós diplomatákra hivatkozva arról számolt be, hogy az EU-tagállamok szolidaritásuk kifejezéseként visszahívják nagyköveteiket Fehéroroszországból, miután Minszk felkérte az unió és Lengyelország nagykövetét, hagyja el az országot.

A minszki külügyminisztérium keddi bejelentése röviddel azután történt, hogy az Európai Unió kiterjesztette a fehérorosz rezsim elleni szankcióit.

Az uniós tagországok külügyminiszterei kedden hivatalosan is jóváhagyták az újabb büntetőintézkedéseket. Ennek alapján az EU további 21 olyan fehérorosz személyre terjesztette ki az utazási tilalmat és a vagyonbefagyasztást, aki felelős a belső ellenzék elnyomásáért.

Ez alapján további 21 olyan személyt sújt az EU utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással, akik felelősek a belső ellenzék elnyomásáért. A listára most felkerülők elsősorban az igazságszolgáltatásban, illetve a rendőrség állományában tevékenykednek. Az unió meglátása szerint felelősek ellenzéki személyek indokolatlan letartóztatásáért és elítéléséért.