Egyelőre nem korlátozzák a behozatalt a Schmallenberg-vírus miatt

Vágólapra másolva!
Magyarország területén a mai napig nem jelentettek a Schmallenberg-vírus által okozott fertőzésre gyanús esetet - erősítette meg az [origo]-nak a Vidékfejlesztési Minisztérium. Egyelőre nem tervezik korlátozó intézkedések bevezetését a vírus miatt.
Vágólapra másolva!

Januártól folyamatosan kap hivatalos tájékoztatást Magyarország a Schmallenberg-vírusról - közölte az [origo] megkeresésére a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. A járványügyi helyzetet az Európai Bizottság és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal is folyamatosan követi, a tagállamokat pedig értesítik a legújabb tudományos és járványügyi információkról.

A Vidékfejlesztési Minisztérium megerősítette, hogy Magyarország területén a mai napig nem jelentettek a Schmallenberg-vírus által okozott fertőzésre gyanús esetet.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH ) élelmiszerlánc-biztonságért felelős elnökhelyettese február 6-án elrendelte, hogy írják össze az uniós tagállamok jelenleg már fertőzött régióiból tavaly július óta továbbtartási, illetve tenyésztési célból Magyarországra behozott kérődző állatokat, beleértve az állatkerti és vadasparki kérődzőket is. Egyben felhívta valamennyi hatósági állatorvos figyelmét, hogy kérődző állat vetélése, koraellése, halvaellése vagy a magzat fejlődési rendellenessége esetén a brucellózis kimutatására és kizárására vett mintákon felül küldjön a Schmallenberg-vírus kimutatására alkalmas mintát is az MgSzH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság legközelebbi telephelyére - közölte a minisztérium.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint tudományosan nem volna igazolt és aránytalan lenne az unión belüli bármilyen korlátozás, mivel a Schmallenberg-vírusnak az emberek egészségére gyakorolt kockázata elhanyagolható, a tej és a hús pedig nem terjeszti a betegséget. A jelenlegi jogszabályok szerint beteg állatok és az azokból előállított termékek egyébként sem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóosztálya az [origo] kérdésére közölte, hogy a magyar állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szolgálat a Schmallenberg-vírus miatt jelenleg nem tervezi korlátozó intézkedések bevezetését. Folyamatosan figyelemmel kísérik ugyanakkor a járványügyi helyzet alakulását, és ennek megfelelően intézkednek a továbbiakban - tették hozzá.

A minisztérium sajtóosztálya hangsúlyozta, hogy a magyar szakembereknek naprakészen rendelkezésére áll valamennyi, a Schmallenberg-vírussal kapcsolatban megjelenő információ. Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szolgálat pedig felkészült arra az eshetőségre is, hogy Magyarországon is megjelenik a vírus.

A Schmallenberg-vírus eddig Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Olaszországban és Luxemburgban okozott megbetegedéseket, főként a juhállományban. Magát a vírust csak tavaly novemberben tudták azonosítani a németországi Friedrich Loeffler Intézetben. Egyelőre nem világos, hogyan terjed a betegség, és a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nem ismert, hogy a kórokozó nyugat-európai megjelenése új behurcolásnak számít, vagy már hosszabb idő óta, tünetmentes fertőzés formájában jelen volt.