Frekvenciapert nyert a Klubrádió

Vágólapra másolva!
Első fokon a Klubrádiónak adott igazat a Fővárosi Törvényszék a médiahatóság ellen indított perben. A rádió ezzel budapesti frekvenciához juthat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szerződést kellett volna kötnie a Klubrádióval a 92,9 MHz-es frekvenciára - mondta ki elsőfokú ítéletében szerdán a Fővárosi Törvényszék.

A pert a Klubrádió indította, mert kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kapta meg. A döntés ellen a felek 15 napon belül fellebbezhetnek.

A frekvenciát még 2010-ben kapta meg a Klubrádió, mégpedig az akkor még létező ORTT két szocialista és egy szabaddemokrata tagja szavazatával. Az NMHH-t most vezető Szalai Annamária már akkor tiltakozott a döntés ellen, a médiahatóság pedig utóbb nem szerződött a Klubrádióval. Végül 2010 decemberében a médiatanács eredménytelenné nyilvánította és lezárta a Budapest 92,9-es frekvenciára kiírt pályázati eljárást. A testület azzal indokolta a döntését, hogy a pályázóval nem lehetett megkötni a szerződést, mert a Klubrádió a fővárosban már üzemeltet egy rádiót a 95,3 MHz frekvencián, de erről a jogosultságáról nem mondott le.

A 95.3 Mhz-es fővárosi frekvenciát a tavalyi pályázatatáson veszítette el a Klubrádió, ám végül februárban még két hónapos szerződést kapott a rádió működtetésére e sávon. Az NMHH döntése élénk nemzetközi visszhangot váltott ki, az üggyel foglalkozott az Európai Bizottság és az Európai Parlament is.

A médiahatóság szerint a bíróság megerősítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elvi álláspontját, amely szerint egy médiatulajdonos egy településen csak egy rádiót üzemeltethet. Ez ugyanis véleménymonopólium kialakulásához vezet.

Az NMHH Szóvivői Irodájának közleménye szerint ugyanakkor ellentmondásos a bíróság ítélete, mert annak alapján egy médiaszolgáltatónak egyszerre mégis két rádiója lehetne ugyanazon a településen. A bíróság döntésének gyakorlati része így ellentmond az elvi álláspontnak, mert úgy hozná létre a felperes médiaszolgáltató szerződését, hogy az egy településen ugyanabban az időpontban két rádiós frekvenciával rendelkezne. Az NMHH a bíróság ítéletét megvizsgálja, és a rendelkezésre álló határidőn belül dönt a további lépésekről.