Nem tetszik a fővárosi polgármestereknek a járás elnevezés

Vágólapra másolva!
Budapesten a járásokat körzeteknek hívnák a polgármesterek kérésére - közölte Navracsics Tibor egy kedd reggeli tévéműsorban. A közigazgatási miniszter elmondása szerint nem ért egyet azzal, hogy 23 kerületi hivatal legyen Budapesten, ugyanakkor Kósa Lajos szintén kedd reggel arról beszélt, hogy 23 kerületi hivatal lenne racionális.
Vágólapra másolva!

A járások által végzett tevékenységek jelentős része nagyobb egységbe is szervezhető, ahogyan például az adóhatóság vagy a bíróságok esetében, amelyeknél nem egy kerület alkot egy egységet. Esetleg megpróbálhatnánk itt is, hogy a körzetek több kerületet fognának össze - mondta Navracsics Tibor kedden, az m1 Ma reggel című műsorában.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondása szerint Budapesten a körzet szót használnák, azért, mert a kerületi polgármesterek azt mondták, hogy számukra egy kicsit bántó a járás megnevezés.

Navracsics szerint amint megegyezésre jutnak a frakción belül és a politikai jóváhagyás is megvan, akkor az bekerülhet a parlament elé. Mint mondta, ez a jövő héten is megtörténhet, vagy akár egy hónap múlva is lehet, és hozzátette, még bőven van idejük, ugyanis a járások jövő év január elsejétől indulnak.

A miniszter szerint a minisztérium és a polgármesterek is hajlanak a kompromisszumra. Ugyanakkor azt mondta, "ha a 23 kerületi polgármester befeszít, és azt mondják, hogy márpedig 23 kerületi hivatalnak kell lennie, akkor nem tudok mit csinálni, a frakcióban engem leszavaznak". Hozzátette, hogy racionalitási szempontból nem ért egyet azzal, hogy 23 kerületi hivatal legyen.

Kósa Lajos Fidesz-alelnök, aki a járások kialakításáról méri fel a vidéki észrevételeket, Navracsics Tibor előtt, ugyancsak az m1-en elmondta, hogy ő a fővárosban a járások kerületi felosztásával ért egyet, tehát szerinte 23 kerületi hivatal lenne racionális. Szerinte a nem kerületi felosztás és elrendezés azt okozná, hogy a budapesti lakosoknak hosszasan kellene silabizálniuk azt, hogy bizonyos ügyekben hova kell menniük.