Büntetnék a gyerekeiket megalázó felnőtteket

Vágólapra másolva!
A jövőben akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat az a felnőtt, aki rávesz egy gyereket az öngyilkosságra, vagy segít neki - derül ki az igazságügyi tárca tervezetéből. Az elévülési szabályokat úgy módosítanák, hogy az egykori prostituált felnőttek is felléphessenek az őket kihasználókkal szemben, a bíróknak pedig kötelező lenne a gyerek számára is felfogható nyelven fogalmazniuk.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a gyermekbarát igazságszolgáltatást célzó jogszabály-módosítási elképzeléseit. Navracsics Tibor miniszter elmondása szerint egyes rendelkezéseket - amelyek egyébként csak 2013 nyarán lépnének hatályba - már most hatályba szeretnének léptetni.

Ezek közé tartozna az is, hogy megváltozna a büntethetőség elévülésének ideje nemi erkölcs elleni bűncselekmények esetén. Ha a bántalmazott 18 év alatti, az elkövető a sértett 23 éves korának betöltéséig válna felelősségre vonhatóvá. Vagyis az ötéves elévülési idő nem a bűncselekmény elkövetésének időpontjától, hanem a nagykorúság elérésétől számítana. Ennek indoka az, hogy az egykori prostituált felnőttek is felléphessenek azokkal szemben, akik kihasználták a helyzetüket.

Az elképzelés szerint a jövőben nemcsak az lenne büntethető, aki egy kiskorú testi, értelmi, erkölcsi fejlődését veszélyezteti, hanem az is, aki érzelmi fejlődését veszélyezteti. Az indoklás gyermekvédelmi szervezetre hivatkozva azt írja, hogy a jelenlegi szabályozás nem nyújt kellő védelmet a kiskorúnak a vele közös háztartásban élő, nevelésére, gondozására köteles személyek megfélemlítése, megalázása ellen.

A jelenleginél sokkal súlyosabban büntetnék azokat is, akik kiskorút öngyilkosságra vesznek rá. Az elképzelés szerint tíztől húsz évig terjedő, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújtható az a felnőtt, aki 14 év alattit vesz rá öngyilkosságra, vagy segít ebben neki. Ha 18 év alatti venne rá egy másik 18 év alattit öngyilkosságra, ő ezért kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel lenne sújtható.

Maximálja a tervezet a fiatalkorú elkövetőkre kiszabható pénzbüntetés mértékét is, ha önálló keresete vagy vagyona van, legfeljebb 50 ezer forint pénzbüntetéssel lenne sújtható.

A KIM bevezetné azt is, hogy a büntetőeljáráshoz hasonlóan a polgári eljárásban is a fiatalkorú számára érthető módon kelljen megfogalmazni az eljárási figyelmeztetéseket. A tervezet azt is rögzíti, hogy tanúként egy kiskorú csak akkor kihallgatható, ha a vallomása mással nem pótolható. A bírónak pedig kötelező lesz közérthetően, a gyermek számára is felfogható nyelven fogalmaznia.