Viperákat és babzsák lőszereket használnak a terrorelhárítók

Vágólapra másolva!
Elektromos sokkolót és hangfénygárántot is használhatnak a Terrorelhárítási Központ rendőrei.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium (BM) kedden este tette közzé a kormányzati honlapon a rendőrségnél használatos kényszerítő eszközök listáját. Új bilincseket, rendőrbotokat, vezetőszárakat kapnak a börtönök, a katasztrófavédőknél pedig új jelvényeket rendszeresítettek.

A BM táblázata szerint a legtöbb eszközt a Terrorelhárítási Központ (TEK) használja: többek között elektromos sokkolókat, viperákat, könnyű hangfény gránátokat, mesterlövész puskákat és úgynevezett babzsák lőszereket.

Az [origo] tavaly októberben készített videóriportot arról, hogy a magyar rendőrök kis erejű pisztolyokkal, nagy szórású mesterlövész puskákkal dolgoznak. A cikkünkben korábban az szerepelt, hogy ezek helyett rendszeresítik a listán szereplő új fegyvereket. A BM szerdán délután közleményben azt írta, a kormányzati portálon szereplő lista nem új beszerzésekről, hanem a rendvédelmi szerveknél használható kényszerítő eszközökről nyújt tájékoztatást. A Belügyminisztérium szerint jelenleg nincs napirenden új eszközök beszerzése.

A korszerűtlen fegyverekről készült videónkat itt nézheti meg: