A Médiatanács még nem döntötte el, küzd-e tovább a Klubrádióval

Vágólapra másolva!
Ha a Médiatanács elfogadja, hogy a bíróság keddi döntése értelmében szerződést kell kötnie a 92.9 Mhz-es budapesti frekvenciára a Klubrádióval, vagy fellebbez, de másodfokon is veszít, akkor le kell állítania a sávra már kiírt pályázatot. A két fél vitájában két héten belül újabb ítélet várható, de akkor már a 95.3 Mhz-es frekvencia sorsáról.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala még nem kapta kézhez a Fővárosi Törvényszék írásbeli ítéletét a Klubrádió ügyében. Csak ez után dönt a további lépésekről a rendelkezésre álló határidőn belül - közölte az NMHH Szóvivői Irodája az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy a hatóság fontolja-e a fellebbezést az ítéletben, amely a Klubrádiónak adott igazat.

A Fővárosi Törvényszék szerdán elsőfokú ítéletében úgy döntött, hogy az NMHH-nak szerződést kellett volna kötnie a Klubrádióval a 92,9 MHz-es frekvenciára. Erre a frekvenciára egyébként tavaly novemberben lehetett ismét pályázatot benyújtani, és az NMHH honlapja szerint jelenleg vizsgálják a pályázati ajánlatok érvényességét.

Egyelőre nyílt kérdés, hogy szólhat-e a Klubrádió a 92,9-es vagy a 95,3 Mhz-es fővárosi frekvencián a jövőben. Jelenleg ugyanis mind a két frekvencia ügye függőben van.

A Klubrádió szempontjából a legjobb az lenne, ha a most első fokon megnyert 92,9 MHz-es frekvencián folytathatná - mondta az [origo]-nak Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző munkatársa. A 95,3 Mhz-es fővárosi frekvencia miatt indított perben ugyanis csak március 14-én lesz ítélet, és ott nincs helye fellebbezésnek. Ezt a frekvenciát a tavalyi pályáztatáson elvesztette a Klubrádió, de végül februárban még két hónapos szerződést kapott a rádió működtetésére ezen a sávon.

A 92.9-es frekvencián jelenleg folyamatban lévő pályázatot - ha másodfokon sem változik az ítélet - a hatóságnak meg kell szüntetnie, hiszen nem állhat elő olyan helyzet, hogy hét évre odaítél egy frekvenciát egy nyertesnek, miközben arra a bírósági döntés értelmében a Klubrádió lenne jogosult - mondta Polyák Gábor.

A Klubrádiót érintő korábbi döntés miatt kialakult heves belföldi és nemzetközi visszhang miatt Polyák Gábor szerint rossz üzenet lenne a hatóság részéről a fellebbezés a Fővárosi Törvényszék mostani döntése ellen, ez ugyanis azt sugallná, hogy mindez a Klubrádióról szól, és nem a jogi vitáról. A szakértő szerint ez azért sem lenne indokolt, mert valószínűleg másodfokon is hasonló döntés születne, jogi nonszensz ugyanis, hogy a hatóság nem hajtja végre a saját, senki által meg nem támadott határozatát. Polyák Gábor úgy fogalmazott, a Médiatanács helyében "ezt a hajót hagyná elmenni".