Az ÁSZ szabálytalanságokat talált a Jobbik gazdálkodásában

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék szerint a Jobbik beszámolói sem a 2009-es, sem a 2010-es évről nem mutattak megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék kezdeményezte a Jobbik 2012. évi költségvetési támogatásának csökkentését egy, a párttörvény tiltása ellenére elfogadott 106 ezer forintos névtelen adomány összegével. Az ÁSZ számos hibát talált a parlamentbe 2010-ben bekerült ellenzéki párt 2009. és 2010. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzésekor, és továbbra is sürgeti a párttörvény módosítását.

Az ÁSZ megállapította, hogy a beszámolók egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról, és a szervezeti egységek bevételei és kiadásai hiányosan szerepeltek a számviteli nyilvántartásokban és a beszámolókban. Az ÁSZ szerint a szervezetek mintegy 90 százalékának gazdálkodásáról semmilyen információval nem rendelkezett a Jobbik.

A 2010. évi beszámoló 17,4 millió forint összeggel nagyobb kiadást tartalmazott, mint amit a bizonylatok és főkönyvek alátámasztottak, mert a beszámoló sorok adatait a számviteli törvény előírása ellenére nem a vonatkozó főkönyvi kivonatokból állították össze - olvasható az összefoglalóban.

A számvevőszék kitért arra, hogy a számviteli szabályozását a Jobbik az előző ÁSZ-ellenőrzés felhívására módosította, de továbbra sem biztosították a számviteli törvény és a párttörvény szerinti beszámoló eltérése miatti összehangolást, valamint a szervezeti sajátosságok megjelenését.

Az ÁSZ - akárcsak a más pártokat illetően már nyilvánosságra hozott jelentéseiben - ezúttal is rámutatott arra, hogy a szabályozási hibák egy része összefügg azzal, hogy a párttörvény vonatkozó melléklete szerinti beszámolómintához a jogalkotók magyarázatot, útmutatót nem készítettek, így ennek kitöltése pártonként - a kialakított számviteli politikának megfelelően - eltérő lehet.

A párt a használatra kiadott eszközökről, a szervezeti egységek a készpénzforgalomról nem vezettek nyilvántartást. A nyilvántartási szabálytalanságok vagyonvédelmi kockázatot jelentenek. Szabályszerű leltározást egyik évben sem végeztek - folytatódik a hiányosságok felsorolása.

A számvevőszék ezúttal is javasolta a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy kezdeményezze a párttörvény módosítását, a párttörvény és a számviteli törvény között évek óta fennálló, a pártok számviteli, nyilvántartási és beszámolási rendszerét érintő ellentmondások megszüntetése érdekében.

A párt elnökét felhívták arra, hogy megbízható adatokkal tegye közzé mindkét évi beszámolót a párttörvényben előírt módon, módosítsa a gazdálkodási sajátosságok és a számviteli törvény előírásainak megfelelően a számviteli szabályozásokat, a beszámolók összeállítása és a könyvvezetés során szerezzen érvényt a számviteli elveknek, a bizonylati fegyelemnek, gondoskodjon a bizonylatok megőrzéséről, és intézkedjen a névtelen adomány költségvetésbe történő befizetéséről.

Az ÁSZ megállapításaira válaszul a Jobbik gazdasági igazgatója közölte, hogy az ellenőrzés által feltárt 106 ezer forintos névtelen adomány nem titkos eredetű pénzből származik, hanem részben abból a tévedésből, hogy a befizető tag nem a saját, hanem alapszervezete nevét írta rá a postai csekkre befizetőként, részben abból, hogy a befizető neve olvashatatlan volt. A további hibák egy része a Jobbik szerint összefügg azzal, hogy a párttörvény és a számviteli törvény között évek óta ellentmondás van, amely mind a nyilvántartási, mind a beszámolási rendszerre kiterjed. Közleményükben hozzátették: intézkedtek az ellenőrzés során jelzett hibák és hiányosságok kijavítása érdekében.