Az ügyészség eljárást indított Biszku Béla ellen

2012.02.29. 20:34

A Jobbik feljelentése után eljárást indított az ügyészség szerdán Biszku Béla ellen az 1956-os forradalamt követő megtorlások miatt.

A Fővárosi Főügyészség a Jobbik feljelentése nyomán eljárást indított Biszku Béla egykori belügyminiszter ellen az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban vállalt szerepe miatt - értesült az MTI Hírcentrum. Az m1 szerda esti Híradó-jában elhangzott híradásban arra is emlékeztettek: a Jobbik a január elsejétől hatályos - az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről és a kommunista diktatúra alatt elkövetett bűnök üldözéséről szóló - törvényre hivatkozva tett feljelentést Biszku Béla ellen.

Az Országgyűlés tavaly december 30-án minősítette elévülhetetlennek az emberiesség elleni bűncselekményeket, és határozott a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről a fideszes Gulyás Gergely javaslatára. Az indítványt egyhangúlag fogadta el a parlament.

Gulyás Gergely korábban azt mondta, a törvénnyel lehetővé tennék, hogy az 1956-os forradalom utáni megtorlások "megrendelőit" és esetlegesen az akkori igazságszolgáltatás szereplőit emberiesség elleni bűntettek miatt felelősségre vonják. Hozzátette, előterjesztésük egy igen szűk személyi kört, legfeljebb néhány tucat embert érintene. Közülük megnevezte Biszku Béla korábbi kommunista belügyminisztert, a forradalom utáni megtorlások egyik irányítóját.

Februárban jelentették föl Biszkut

Jobbikos képviselők február közepén sajtótájékoztatón jelentették be, hogy pártjuk a legfőbb ügyésznél feljelentette Biszku Béla korábbi belügyminisztert a kommunizmus idején elkövetett bűnökért. Akkor azt mondták: Szilágyi György és Apáti István jobbikos képviselők az 1956-os forradalmat követő megtorlásokban vállalt szerepe miatt felbujtóként szándékos emberölés, súlyos testi sértés, kényszervallatás és jogellenes fogva tartás, elkövetőként pedig bűnpártolás, hűtlenség és felségsértés - jelenleg hazaárulás - bűncselekményének gyanúja miatt jelentik fel Biszku Bélát.

Szilágyi György hangsúlyozta: szerintük a fenti bűncselekmények elkövetése köztudomásúnak minősül, ezért remélik, hogy minél gyorsabban befejeződik az eljárás és elítélik Biszku Bélát. A feljelentéshez egyébként bizonyítékként mellékelik az 1956-os forradalom után kivégzett emberek listáját is - tette hozzá.

Biszku nem tartja forradalomnak '56-ot

Biszku Béla ellen tavaly januárban vádat emeltek "nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" miatt. Az '56-os forradalom alatti belügyminiszter elleni eljárást februárban felfüggesztették, mert a Budai Központi Kerületi Bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult.

Biszkut a kommunista rendszer bűneinek tagadása miatt tavaly augusztusban jelentette fel Szilágyi György jobbikos képviselő. A rendszerváltás óta visszavonultan élő Biszku a Duna Tv-nek adott interjújában egyebek mellett azt mondta, hogy az 1956-ban történteket nem tartja forradalomnak. Biszku megerősítette, hogy nem hajlandó bocsánatot kérni az '56 után történtekért, a kivégzéseket pedig nem akarta kommentálni, mert szerinte ő belügyminiszterként nem vett részt az ítéletek meghozatalában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK