Cséfalvay: Magyarország élen jár a reformokban

Vágólapra másolva!
Magyarország eltökélt aziránt, hogy az államháztartási hiányt az idén és jövőre is az Európai Unióban meghatározott szinten, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa - mondta Cséfalvay Zoltán Brüsszelben szerdán.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtt felszólalva felidézte, hogy február elején a kormány levélben ismertette az Európai Bizottsággal a hiány további leszorítására hivatott új kiigazítási intézkedéseket. Ezek révén 0,4 százalékpontos deficitcsökkentés érhető el, és tekintettel a bizottság 3,25 százalékos hiány-előrejelzésére, biztosítják a deficit küszöb alá kerülését.

Magyarország az Európai Unióban az egyik legambiciózusabb, legszélesebb körű reformprogramot hajtja végre - mondta Cséfalvay. Hozzátette: a nyugdíjreform és az adósságfék terén az ország élen jár a reformokban, a munkaerőpiac rugalmasságának területén sincs lemaradva, hiszen ezzel számos más ország is küzd. Kijelentette, "véget értek a zavaros idők", a reformok garantálni fogják, hogy a magyar gazdaság a fenntartható növekedési pályára kerül.

Az Európai Bizottság a múlt héten úgy döntött, a jövő év elejétől felfüggeszti a Magyarországnak a kohéziós alapokból járó pénzek kifizetését, ha addig a kormány nem dolgoz ki hiteles hiánycsökkentő intézkedéseket. Cséfalvay Zoltán azt mondta, az újabb tájékoztatások nyomán remélhetőleg az uniós végrehajtó testület is belátja, hogy a hiány mérséklésére hozott intézkedések elégségesek.

A mostani az első úgynevezett gazdasági párbeszéd, amelyet az EP a tavaly bevezetett hatos jogszabálycsomag alapján a tagországok pénzügyi tárcájával folytat.