Még tavasszal átveszi az állam a városi kórházakat

Vágólapra másolva!
Májusig a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények, 2013-ig a járóbeteg-szakrendelők is állami kezelésbe kerülnek. Az egészségügyi államtitkárság szerint így sokkal hatékonyabb lesz a betegellátás, a kórházakhoz egyforma eséllyel fér majd hozzá mindenki.
Vágólapra másolva!

Várhatóan május elsejéig az összes, aktív fekvőbeteg ellátást is nyújtó városi kórházat átveszi az állam. Január elsejével a fővárosi és a megyei kórházak már a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fenntartása alá kerültek. A kormány azt tervezi, hogy 2013. január 1-jéig a városi kórházakat és a járóbeteg-szakrendelőket is átveszi az állam.

Az egészségügyi államtitkárság hangsúlyozta, hogy a GYEMSZI munkatársai az elmúlt hónapokban felmérték a hazai kórházak kapacitásait, a humánerőforrás helyzetet, illetve megvizsgálták a betegutakat. Ezek ismeretében néhány héttel ezelőtt az államtitkárság és a GYEMSZI képviselői személyesen is ellátogatottak az integráció, illetve a funkcióváltás szempontjából elsősorban érintett aktív ellátást végző fekvőbeteg intézményekbe.

A fekvőbeteg struktúra májusi átalakításával kapcsolatos javaslatait a GYEMSZI átadta az ágazati vezetésnek, illetve az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak, amely ennek megfelelően legkésőbb március 31-ig készíti el az ezekre vonatkozó határozatokat és működési engedélyeket - olvasható az államtitkárság közleményében.

Az intézkedések célja, hogy a betegutak és a biztonságos betegellátás tekintetében "a jelenleginél egy jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre, amelynek minőségi szolgáltatásaihoz anyagi helyzetétől függetlenül, szükséglete szerint egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára" - fogalmazott az államtitkárság.