Tíz éve körözött ukránt adnak ki Magyarországnak

2012.03.01. 16:55

Negyvenezer forintért gyilkolt még 2001-ben egy ukrán férfi Magyarországon, de elmenekült, és végül Oroszországban fogták el.

Az orosz főügyészség engedélyezte, hogy kiadjanak Magyarországnak egy több mint tíz évvel ezelőtti gyilkosság elkövetésével vádolt ukrán állampolgárt - jelentette csütörtökön a Bel.ru című orosz portál. A vádlottat jelenleg a délnyugat-oroszországi (az orosz-ukrán határ mentén fekvő) Belgorod megyében tartják fogva.

A portál felidézte, hogy a magyar hatóságok előzetes vizsgálata szerint a vádlott 2001 november végén Magyarországon konyhakéssel megölt egy férfit annak a házában, s 40 ezer forintot elrabolva elmenekült a helyszínről. A magyar hatóságok nyereségvágyból elkövetett bűncselekmény miatt vádat emeltek ellene, a nyíregyházi városi bíróság pedig 2010 októberében nemzetközi elfogató parancsot bocsátott ki.

A negyvenéves ukrán férfit utazás közben tavaly novemberben fogták el a belgorodi rendőrök, s a kiadatási kérelem megérkezéséig 40 napos fogságba helyezték. A magyar kiadatási kérelem tavaly december 30-án érkezett meg, az orosz főügyészség pedig végül engedélyezte a férfi kiadását Magyarországnak.

A belgorodi ügyészség jelenleg a kiadatási ellenőrzést végzi, s hamarosan átadja a férfit a magyar hatóságoknak.