Lenácizták Gaudi-Nagy Tamást a Közgázon

Vágólapra másolva!
Nácinak és rasszistának nevezte a Jobbik képviselőjét kéttucat tüntető a Corvinus Egyetem előtt. Gaudi-Nagy Tamás Navracsics Tiborral vitázik az egyetem rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Mintegy kéttucat tüntető fogadta csütörtök délután a Tárcatükör rendezvényére érkező Gaudi-Nagy Tamást, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki az este folyamán Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel vitázik a budapesti Corvinus Egyetem rendezvényén. Az aulában várakozó tüntetők "STOP Jobbik" feliratú táblákkal, füttyszóval fogadták a képviselőt és azt skandálták: "rasszista", illetve hogy "náci".

Gaudi-Nagy Tamás a beszélgetés elején a történtekről az újságíróknak azt mondta, odament a tüntetőkhöz, de azok nem hallgatták meg; továbbá azt is felrótta, hogy nem biztosították a rendezvény méltóságát. Az ellenzéki képviselő azt mondta a tüntetőkről, hogy ha nem kíváncsiak rá, nem akarják meghallgatni az érveit, akkor "én vagyok a demokrata, ők pedig az antidemokraták".

Gaudi-Nagy Tamás és Navracsics Tibor jogalkotásról és a közjogi intézményrendszer átalakításáról szóló vitáját is többször bekiabálások szakították meg. Abeszélgetés első perceiben két fiatalember állt fel a teremben, és Navracsics Tibornak azt kiabálták: szégyen és gyalázat, hogy egy asztalhoz ül Gaudi-Nagy Tamással. A kiabálókat a szervezők a teremből - kényszer alkalmazása nélkül - kikísérték.

Szevasz, öcsi

Két másik, majd külön egy harmadik fiatalember már a vita vége felé állt fel, egyikük egyebek mellett azt kiabálta: "a Corvinus nem kér a Jobbikból". A bekiabálásokra mások mellett Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő is reagált; az egyik bekiabálónak azt mondta: "szevasz, öcsi, menj a szemkilövetőkhöz!"

A vitán az MTI tudósítás szerint szóba került az alkotmányozás, a járások kialakítása és az igazságügyi rendszer átalakítása is. Gaudi-Nagy Tamás az új alaptörvényt formálisan legálisnak nevezte, de azt mondta, hogy nincs meg a legitimitása, azaz az, hogy az emberek a magukénak tudják, majd az ország elnevezésének megváltoztatása kapcsán közölte, hogy neki sokkal szimpatikusabb államforma lenne a királyság mint a köztársaság.

Volt, amiben a két vitázó egyetértett. Miután a beszélgetést vezető Török Gábor politológus megkérdezte, hogy Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke nem folytathatta volna-e munkáját, Gaudi-Nagy Tamás Navracsics Tiborral egyetértve nemtelen és primitív támadásnak nevezte a bírósági hivatal vezetőjét, Handó Tündét a férje miatt ért bírálatokat. Baka András esetében azonban a szervezeti átalakítást a bírósági vezető eltávolítását célzó "fedett cselekménynek" nevezte.

Két héttel ezelőtt szintén egy jobbikos képviselő, Vona Gábor volt a Tárcatükör vendége, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője a belügyminiszterrel vitázott a közbiztonságról. Egy diák akkor is bekibált, és rasszistának nevezte Vonát.