Hiába követelt kártérítést Bokros Lajostól az MDF utódja

Vágólapra másolva!
Nem kell kártérítést fizetnie Bokros Lajosnak, miután a Fővárosi Törvényszék elutasította az MDF jogutódjának keresetét. A JESZ eredetileg 260 millió forintot követelt az EP-képviselőtől, de később ezt leszállította 53 millióra. A párt azzal érvel, hogy Bokros becsapta őket, amikor kihátrált mögülük. Az első fokú ítélet szerint viszont ez politikai kérdés, ezért jogilag nem érvényesíthetők a követelések.
Vágólapra másolva!

Jogalap hiányában első fokon, elutasította a Fővárosi Törvényszék pénteken azt a keresetet, amelyben az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) több tízmillió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést követelt Bokros Lajostól, aki az MDF színeiben az európai parlamenti választásokon szerzett mandátumot. Az ítélet nem jogerős, a JESZ közleményben jelezte, hogy fellebbezni fog.

A párt többi között azt rója fel Bokrosnak, hogy egyoldalúan minden kapcsolatot megszakított a párttal, annak politikáját nem képviseli. A bíróság álláspontja szerint azonban a Fővárosi Törvényszék a politikai felelősséget nem, csak a jogi felelősséget vizsgálhatja, a szabad mandátum elvéből kiindulva pedig az alperes magatartása nem jogellenes, így a követelésnek nincs jogalapja.

A JESZ arra alapozta a keresetét, hogy Dávid Ibolya korábbi MDF-elnök aláíratott egy okiratot Bokros Lajossal, amelyben vállalta, hogy amennyiben visszahívják, visszaadja a mandátumát. A bíróság viszont arra az álláspontra jutott, hogy a nyilatkozat ellentétes a szabad mandátum elvével, ezért semmisnek kell tekinteni.

Az eljáró bíró szóbeli indoklásában kifejtette: a bírósági gyakorlat következetes abban, hogy a bíróság még érintőlegesen sem politizálhat, és ebben az esetben is a politikai felelősséget élesen el kell választani a jogi felelősségtől. "A bíróságnak így nem feladata annak elemzése, hogy szép dolog-e megígérni egy párt képviseletét, és szép dolog-e utána nem képviselni azt a pártot" - tette hozzá a bíró.

A bíró szerint nem véletlen, hogy senkinek nem jutott eszébe ilyen ok miatt kártérítést kérni, és nincs ezzel kapcsolatos bírói gyakorlat sem. Indoklása során megemlítette: a magyar parlamentben is volt már arra példa, hogy valaki kilépett egy politikai pártból, mégsem indított ellene senki kártérítési pert csak azért, mert sokat költöttek a kampányára, ezek jogilag nem érvényesíthető követelések.

A Bokros Lajossal szembeni keresetben a JESZ eleinte a teljes kampányköltséget, mintegy 160 millió forintos vagyoni és 100 millió forintos nem vagyoni kár megfizetését kérte, majd módosította az összegeket, és a vagyoni kár összegét 53 millió, a nem vagyonit pedig 35 millió forintban jelölte meg. Tekintettel a magas összegekre, a bíróság nem jogerős ítéletében 5 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte a felperest.

Az JESZ korábban másik pert is indított, abban Dávid Ibolyától követel kártérítést szerinte előnytelen szerződések megkötése miatt. Ez a per áprilisban folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.