Vágólapra másolva!
A Mal Zrt. szerint a rendelkezésre álló technikával nyárra tudják fokozatosan megakadályozni, hogy a vörösiszap porát kihordja a szél a kolontári tározóból. A környék szenved a vörös por miatt, viszont a tározóban az iszapkatasztrófa után már nem lehet vizes technikával tárolni az ipari mellékterméket.
Vágólapra másolva!

Pénteken egyeztettek a vörösiszap kiporzásáról az illetékes hatóságok a Mal Zrt.-vel. A tárgyalást a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kezdeményezte annak érdekében, hogy mielőbb megnyugtató megoldást találjon a problémára.

Februárban kétszer is észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte - Tósokberénd - Kolontár térségében - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A MAL Zrt. ajkai telephelyén lévő IX-es és X-es kazetták felszínéről vitte a szél vörös port. Annak érdekében, hogy újabb viharos időjárás ne okozzon ismét kiporzást, a zöldhatóság hosszú távú megoldásról egyeztetett a céggel, Kolontár és Ajka önkormányzatának képviselőjével, a Veszprém Megyei Bányakapitányság, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársaival. (A kiporzásról és annak okairól itt olvashat részletesebben.)

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Február közepén nézett ki így Kolontár a kiporzás miatt

A Mal Zrt. közölte, hogy a IX-es tározót betakarják földdel, a X-es tározó lefedésének problémájára viszont még keresik a megoldást. A cég képviselője ismertette azokat a szóba jöhető módszereket, amelyek segítségével fokozatosan csökkenthető a kiporzás. A tesztek már folynak, a Mal Zrt. szerint a szálló por a nyár elejére, közepére teljesen megszüntethető. Korábban a hatóságok határozatban kötelezték a céget, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a kiporzás megakadályozására.

A Közép-dunántúli Zöldhatóság a napokban a vidékfejlesztési miniszter utasítására mobil mérőrendszert helyezett ki a Kolontárhoz tartozó Lőrintepusztán. A mérőkonténer segítségével a felügyelőség folyamatosan méri a szálló por (PM10) koncentrációját a levegőben. Emellett a meteorológiai előrejelzések alapján a szeles napokon mintákat vesz a különböző toxikus anyagok meghatározása érdekében - közölte a VM.