Pánikhelyzetet szimuláltak a 2-es metró vonalán

2012.03.02. 6:39

A tűzoltógyakorlat szerint az alagútban kigyulladt egy szerelvény a Batthyány tér és Széll Kálmán tér között, a szituációban a száz emberből tizenheten sérültek meg súlyosan. Azért itt gyakorlatoztak, mert felújították a 2-es metró biztonsági berendezéseit.

Tűzoltógyakorlatot tartott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntekre virradó éjjel Budapesten a 2-es metró Batthyány tér és Széll Kálmán téri állomása közti alagútban. A szituáció szerint egy metrószerelvény az alagútban kigyulladt, és többen megsérültek. A BKV a riasztás után áramtalanította az alagútszakaszt, kiürítette az állomásokat, és nagy teljesítményű szellőztetőkkel megkezdte a terület átszellőztetését.

A tűzoltók légzőkészülékekkel mentek az alagútba, és kikísérték a mintegy száz embert, akik a szerelvényen voltak, a sérülteket a Batthyány téri megálló peronján látták el a mentősök. Többen súlyos sérüléseket szenvedtek, voltak, akik sokkos állapotba kerültek.
Bérczi László tűzoltósági főfelügyelő, a gyakorlat vezetője elmondta, fontos, hogy pánikhelyzetben is nyugodtan dolgozzanak, mert a kapkodás csak hátráltatja a munkát.

A tűzoltók a riasztás után mintegy 20 perccel éreztek meg a helyszínre, a főfelügyelő szerint azért, mert nem használtak megkülönböztető jelzést, mert éjszaka üres a város, nem lett volna életszerű a gyors helyszínre érkezés. Hozzátette, hogy normál esetben 10-15 perc alatt meg tudnak érkezni.

Hasonló eseménynél kiemelt, 4-es fokozatú riasztással vonulnak ki a tűzoltók, azaz az alagút mindkét oldalára 50-50 tűzoltót vezényelnek ki. A szituációban a száz emberből tizenheten sérültek meg súlyosan. A mentőknek osztályozniuk kellett, hogy kik azok, akiket először látnak el, és kik azok, akik csak később részesülhetnek elsősegélyben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A gyakorlaton készült képeinkért kattintson a fotóra!

A tűzoltósági főfelügyelő elmondta azt is, azért ezen a vonalon gyakorlatoztak, mert az elmúlt időszakban felújították a 2-es metró biztonsági berendezéseit, ezeket le kellett tesztelni. Hozzátette, hogy ebben az évben eddig ezen a vonalon három olyan esemény volt, amely nem igényelt beavatkozást.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

KAPCSOLÓDÓ CIKK