Több tízezer hallgató eltűnhetett a rendszerből

2012.03.02. 6:31

A Népszabadság szerint legalább húszezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba. Az elektronikus úton beadott jelentkezések számában nincs nagy eltérés, azonban drasztikus csökkenés a postai úton feladott jelentkezéseknél várható.

Legalább húszezerrel kevesebben jelentkeztek az idén a felsőoktatásba, mint tavaly, és ez optimista becslés, a pesszimista várakozás szerint akár 30-35 ezer hallgató is eltűnhetett a rendszerből - írja a Népszabadság.

A nevük elhallgatását kérő szakemberek információja alapján készült cikk szerint - amely az Oktatási Hivatal pénteken megjelenő hivatalos tájékoztatóját előzi meg - 110-120 ezerre várható a felsőoktatásba jelentkezők száma.

A tandíj lehetséges bevezetésének hírére, illetve a felsőoktatásban történő nagyobb változások, viták hatására általában is csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma. Így volt ez a Bokros-csomag idején, amikor szintén megcsappant a jelentkezők érdeklődése, ezt a folyamatot épp a Fidesz törte meg 1998-ban, amikor eltörölte a tandíjat. A felsőoktatásba jelentkezők száma 2003-2004-ben volt a csúcson.

A lap emlékeztet arra, hogy Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Pokorni Zoltán fideszes oktatáspolitikus a hét elején a parlamentben azt mondta, kis visszaesés tapasztalható ugyan a jelentkezésekben, de a szám nem alacsonyabb, mint a szocialista kormány utolsó évében. A Felvi.hu adatai szerint 2010-ben 140 308 diák adta be a jelentkezését, tavaly pedig 140 953.

Az elektronikus úton beadott jelentkezések számában nincs nagy eltérés, drasztikus csökkenés azonban a postai úton feladott jelentkezéseknél várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK