A négynapos ünnep után nekifut az ügynökaktáknak a Fidesz és a KDNP

Vágólapra másolva!
A Fidesz-frakcióban nagy vita van arról, hogy nyilvánosságra kell-e hozni az ügynökaktákat, és ha igen, kié az adat, az államé, vagy azé, akiről információt gyűjtöttek. A Fidesz és a KDNP március 19-ei frakcióülésén újra előveszi a témát. Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén azt mondta, hogy a megoldás mikéntjéről komoly vita zajlik a kormánypárti frakcióban, és "amíg a vitát nem zárjuk le, addig nem is tudunk előállni olyan megoldási javaslattal, amely megfelelne azoknak a szempontoknak, amelyeket ön felvetetett".
Vágólapra másolva!

Március 19-ei ülésén vitatja meg a Fidesz-KDNP-frakciószövetség az ügynökmúlt feltárásának kérdését - közölte a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja hétfőn. A közlemény szerint a Fidesz két hete a parlamentben azért nem támogatta az LMP ügynökmúlt feltárásáról szóló javaslatát, mert hiteltelennek és szakmaiatlannak tartja azt.

Orbán Viktor miniszterelnök a parlament hétfői ülésén az ügynökmúltról szóló kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a megoldás mikéntjéről komoly vita zajlik a kormánypárti frakcióban, és "amíg a vitát nem zárjuk le, addig nem is tudunk előállni olyan megoldási javaslattal, amely megfelelne azoknak a szempontoknak, amelyeket ön felvetetett". "Az LMP javaslatát ugyan nem támogattuk, de a sajátunkat majd fogjuk" - tette hozzá a miniszterelnök.

Lázár János frakcióvezető a múlt hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte nyilvánosságra kell hozni az ügynökaktákat, ugyanakkor jelezte, hogy ezzel az álláspontjával kisebbségben van a kormánypárti képviselőcsoportban. Kifejtette, a Fideszben nagy vita van arról, hogy egy illegitim társadalmi-politikai rendszerben megszerzett információk kinek a tulajdonát képezik, vagyis kié az adat, az államé, vagy azé, akiről információt gyűjtöttek.

"Én abba a csoportba tartozom - kisebbségben vagyok a Fidesz-frakcióban -, aki azt mondja, hogy minden adatot nyilvánosságra kell hozni, még akkor is, ha ez egyébként személyiségi jogokat sért" - mondta a frakcióvezető. Lázár János hozzátette, hogy egy másik csoport szerint az információ az államé, míg vannak, akik szerint az érintettet illeti meg az adat, vagyis a rá vonatkozó, törvénytelenül gyűjtött információkat magához vehesse, hazavihesse, mert az csak rá tartozik.

Az ügynökaktákról az LMP nyújtott be előterjesztést a parlamentben, de a február 20-ai ülésen a képviselők többsége leszavazta az indítványt. Tizenkilenc fideszes és öt kereszténydemokrata politikus - köztük Balog Zoltán államtitkár, Bencsik János, Gulyás Gergely és Hoffmann Rózsa államtitkár - ugyanakkor igennel szavazott, 28 kormánypárti politikus - mások mellett Halász János államtitkár és Wittner Mária - pedig tartózkodott. Lázár János akkor jelen volt, de nem szavazott.

Az LMP képviselői - mint közölték - tiltakozásul fideszes kötődésű közéleti személyiségek és kormánypárti országgyűlési képviselők egykori fedőnevét mutatták fel tábláikon. Az LMP-s Schiffer András, a törvényjavaslat előterjesztője az indítványról korábban azt mondta, hogy a pártja teljes egészében megismerhetővé tenné az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat. A politikus szerint elfogadhatatlan, hogy a diktatúra titkai egyben a demokrácia titkai is legyenek.