Kohéziós pénzek: jövő héttől ketyeg a fél év haladék

Vágólapra másolva!
Jövő héten döntenek az uniós pénzügyminiszterek a Magyarország elleni eljárás részleteiről. A Bizottság már megtette javaslatait.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Európai Bizottság a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás következő lépésének ajánlástervezetét, amelyet az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei elé terjeszt elfogadásra. A végrehajtó testület kedden közleményben bejelentette, a téma várhatóan a miniszteri tanács március 13-án tartandó találkozóján kerül napirendre.

Az ajánlástervezet szerint Magyarországot további költségvetési erőfeszítésekre kérik annak érdekében, hogy idén sikerüljön elérni a kormány saját hiánycélját, a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított 2,5 százalékos célt, jövőre pedig a deficit maradjon az uniós küszöbként meghatározott 3 százalék alatt "az egyszeri intézkedések kivezetése ellenére is".

Az Európai Bizottság a múlt hónapban jelentette be, hogy a minisztereknek azt is javasolja: jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró folyósítási lehetőségét a Magyarországnak szánt kohéziós keretből, mert az ország nem teljesítette kellő hatékonysággal a deficitcsökkentést célzó uniós ajánlásokat.

A bizottság azt szeretné, ha a pénzügyminiszteri ülésen az ajánlások részeként ezt a javaslatot is elfogadnák. A tervezet szerint Magyarországnak a miniszteri jóváhagyástól számítva fél éve lesz arra, hogy "hatékony akciót" hajtson végre, azaz szeptember közepéig kell az újabb intézkedéseket elfogadnia.