Összesen 1,8 milliárd forint uniós bírságot kaphat a cégein keresztül a főváros és az V. kerületi önkormányzat a Budapest Szíve program közbeszerzési eljárása miatt - értesült az Index. Az EU szerint a pályázati feltételeknek csak egy magyar cég tudott megfelelni, ráadásul drágán.

Az Európai Bizottság körülbelül 900-900 millió forintra bírságolhatja projektcégein keresztül a fővárosi és az V. kerületi önkormányzatot - értesült az Index. A lap szerint a Bizottság úgy találta, hogy irányított közbeszerzés folyt a Budapest Szíve programban.

A bizottság jelentéstervezete szerint az ellenőrök a kiírás feltételeit kifogásolták, mert azoknak csak egy magyar cég tudott megfelelni, ráadásul drágán (a feltételek szerint a pályázóknak egyebek mellett rendelkeznie kellett 1-1 darab, nettó 1,2 milliárd forint műemléki környezetben végzett kivitelezési referenciával). A munkákra végül csak egy cég, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből álló Budapest Szíve Konzorcium adott be ajánlatot. A kiírók versenytárs hiányában elfogadták a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlati árat.

A bizottság ugyanakkor úgy véli, hogy a műemléki környezetben végzett milliárdos értékű referenciák kiválasztási kritériumként való előírása aránytalan, és nem kapcsolódik a beszerzés tárgyához. Indokolása szerint a Budapest Szíve három projektjében a munkák nem kifejezetten történelmi épületek felújítására, hanem járda és közút burkolati felújítására irányultak. És bár az érintett utcák Budapest történelmi belvárosában találhatók, a kiírt kivitelezési tevékenységek nem voltak szignifikáns mértékben eltérőek a nem történelmi helyszíneken végzett munkáktól - ismerteti a bizottsági véleményt az Index.

A fentiek miatt a Bizottság azzal fenyeget, hogy megvonja az uniós támogatás egy részét, de erről végleges döntést még nem hozott - írja a lap. Úgy tudják, hogy a megvonás a teljes, mintegy 10 milliárd forintos beruházás egyötödét érintheti, azaz a főváros és az V. kerület költségvetését is közel egymilliárd forintos nem tervezett pluszkiadással terhelheti.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A felújított Károly körút

"Nem hiszem, hogy a jogilag megállja a helyét az uniós fejlesztési alap érvelése" - mondta az Indexnek Puskás András, az V. kerület alpolgármestere. Puskás szerint az eddig megismert, nem hivatalos formában érkezett kifogás nem jelenthet kellő indokot arra, hogy forrásokat vonhassanak meg a Budapest Szíve programtól.

Az alpolgármester véleménye szerint a kifogások nem az V. kerületnek és nem is a fővárosnak szólnak, hanem általában Magyarországnak, amellyel mostanában nem bánnak kesztyűs kézzel az unió különböző szerveinél. A pályázati kiírás a műemléktörvény alapján készült, a törvény uniós jogharmonizációja pedig már rég megtörtént, így ugyanazokkal a feltételekkel zajlott a pályáztatás, amelyekkel Németország vagy bármely más tagállam műemléki környezetében zajlott volna - állítja Puskás.

Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy egy három évvel ezelőtti közbeszerzésről van szó, amelyet még a főváros előző vezetése koordinált. Puskás András pedig visszautasította az MTI-nek azt, hogy a pályázati árnál magasabb összeget fogadott volna el a kiíró, éppen ellenkezőleg, 6,2 százalékkal alacsonyabb áron szerződtek. Az érintett projekt kivitelezésének becsült értéke több mint 4,5 milliárd, a szerződéses ár pedig 4,299 milliárd forint volt - ismertette Puskás András.

A program keretében már felújították a budapesti Károly körutat, a Dohány utca és a Deák tér között nyolc méter széles zöld sáv jött létre a két villamospálya széthúzásával, és a járdák mellett fasorokat alakítottak ki.  Már felújították a Március 15. teret és a Piarista-tömböt, valamint 2013-ra várható a Ferenciek tere és a Széchenyi tér újjáépítése. Nézze meg az [origo] fotógalériáját.