Szlovákia jogszerűen tilthatta meg Sólyom László belépését

Sólyom László, korábbi köztársasági elnök a Komárom és Révkomárom közötti Duna-hídon, WikiLeaks,
Vágólapra másolva!
Az államfői utazásokat nem a közösségi jog szabályozza, így a szlovák vezetés megtehette, hogy 2009 augusztusában nem engedte belépni az országba Sólyom Lászlót - véli az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka. Ő azt javasolja, hogy a bíróság utasítsa el Magyarországnak az eset miatt benyújtott keresetét. A közigazgatási tárca kedden úgy reagált: a tagállamok államfőit is megilleti az uniós jog által biztosított szabad mozgás joga.
Vágólapra másolva!

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság kijelölt főtanácsnoka szerint a Szlovák Köztársaság nem sértette meg az uniós jogot, amikor megtagadta Sólyom László magyar köztársasági elnöknek a területére történő belépését.

Államfők utazásai - állapította meg kedden közzétett szakvéleményében Yves Bot - a diplomáciai kapcsolatok területére tartoznak, amelyet a nemzetközi jog szabályoz. Itt nem az uniós jog, hanem a tagállamok hatásköre érvényesül.

A főtanácsnok ennek megfelelően azt javasolta, hogy az Európai Bíróság utasítsa el a Szlovákia elleni magyar keresetet. A főtanácsnoki indítvány nem köti az Európai Bíróságot.

Magyarország álláspontja szerint az uniós jog alapján kell megítélni azt, hogy Sólyom László belépését Szlovákia területére 2009-ben megtagadták, hiszen minden uniós polgárt, így a tagállamok államfőit is megilleti az uniós jog által biztosított szabad mozgás joga - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden.

A minisztérium kiemelte: a főtanácsnoki indítvány következtetéseivel nem értenek egyet, és bíznak abban, hogy amikor az Európai Bíróság meghozza ítéletét, abban a magyar álláspontot fogadja el. A vonatkozó uniós irányelv csak akkor teszi lehetővé a tagállamoknak, hogy megtiltsák valamely uniós polgár belépését a területükre, ha az érintett személyes magatartása valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt jelent a társadalom valamely alapvető érdekére - emlékeztettek, hozzátéve: Magyarország szerint ebben az ügyben nyilvánvalóan nem ez a helyzet.

Sólyom László 2009. augusztus 21-én, egy szervezet meghívására a szlovákiai Révkomáromba akart utazni, hogy részt vegyen Szent István szobrának avatásán. Ivan Gašparovie szlovák köztársasági elnök, Robert Fico miniszterelnök és Pavol Paska házelnök azonban közös nyilatkozatot adott ki, amelyben jelezték, hogy a magyar köztársasági elnök látogatása nem helyénvaló, többek között azért, mert nem kíván egyetlen hivatalos szlovák vezetővel sem találkozni. Kitértek arra is, hogy szerintük augusztus 21. különösen érzékeny időpont, mert annak évfordulója, amikor 1968-ban a Varsói Szerződés csapatai - köztük a magyarok is - megszállták Csehszlovákiát.

Végül Pozsony diplomáciai jegyzékben is közölte: megtagadják Sólyom belépésének engedélyezését. A szóbeli jegyzéket akkor adták át, amikor az államfő már úton volt. Ezek után Sólyom László maga fordult vissza a határról.