Egy cégnek hozhat milliárdos hasznot a röntgenezüst

Vágólapra másolva!
Hamarosan tonnaszámra szabadulnak meg a kórházak a leselejtezett röntgenfilmektől, de ezeket csak annak a cégnek adhatják majd át, amelyet a kormány kijelöl. A Világgazdaság szerint a cég már megvan, de később nevezik meg.
Vágólapra másolva!

A röntgenfelvételekben található ezüst visszanyerésével milliárdos haszonra is szert tehet az a cég, amelynek a kormány monopóliumot biztosítana az állami kórházakban és rendelőkben leselejtezett filmek felvásárlására - írta keddi számában a Világgazdaság.

A lap szerint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) arról tájékoztatta a kórházigazgatókat, hogy kizárólag ennek a vállalkozásnak adhatják át a felvételeket. A céget azonban nem nevezték meg - írja a Világgazdaság. A nyereség 50 százalékát forgatnák vissza röntgentechnológia-fejlesztésre.

A lap szerint a cég többtonnányi filmhez juthat egy januárban hatályba lépett jogszabály-módosítás során, amely szerint már nem 30, hanem csak 10 évig kell megőrizni a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételeket. Így hamarosan 19 évnyi röntgenfelvétel selejtezése kezdődik a magyar egészségügyben, ez pedig akár 200 millió filmet is jelenthet - írja a Világgazdaság.

Egy kilogramm röntgenfilmből 30-40 gramm nagy tisztaságú ezüst nyerhető ki, egy gramm ezüstért jelenleg 200 forint körüli összeget adnak.