Az EP elnökénél jártak az éhségmenet résztvevői

Vágólapra másolva!
"Megdöbbenéssel és megértéssel" reagált az Európai Parlament elnöke a Munkát-Kenyeret Mozgalom által bemutatott magyarországi szociális problémákra - mondta Brüsszelben Komjáti Imre elnök az [origo]-nak. Gúr Nándor, a mozgalom MSZP-s tagja nem tagadta, hogy szívesen vennék, ha az EU részéről ebben a kérdésben is nyomás nehezedne a kormányra.
Vágólapra másolva!

Petíciót adott át szerdán Brüsszelben az Európai Parlament (EP) elnökének, Martin Schulznak Komjáti Imre, a miskolci éhségmenetről elhíresült Munkát-Kenyeret Mozgalom elnöke és Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő. A mozgalom küldöttségét Gurmai Zita szocialista párti EP-képviselő hívta meg a parlamentbe, saját képviselői kerete terhére.

"A petíció pontokba szedve tartalmazza azokat a követeléseket, amelyekkel fontosnak tartjuk a magyar kormányt szembesíteni. Így azt, hogy tisztességes munkát tisztességes bérért lehet elvégezni, nem 47 ezer forintért, valamint azt, hogy minden gyermekneveléssel kapcsolatos támogatást, tehát az adókedvezményeket is meg kell kapniuk az alacsony jövedelmű családoknak" - mondta az [origo] munkatársának az EP épületében Gúr Nándor.

Arra a kérdésre, hogy miért Martin Schulznak adták át a petíciót, ha a felsorolt kérdések kezelése a magyar kormány felelőssége, és neki vannak meg hozzá az eszközei is, Gúr Nándor azt válaszolta: a magyar kormány részéről sajnos nem volt ember, aki átvegye. "Azért is illetékesnek érezzük az EP elnökét, mert nem kizárt, hogy Európa más országaiban is léteznek hasonló problémák. Ő hivatott lehet arra, hogy az általunk képviselt álláspontra mások figyelmét felhívja" - tette hozzá.

Felvetésünkre, hogy a szocialista párti, Orbán Viktorral már többször konfrontálódó Schulz esetleg a nyomásgyakorlásra is hivatott lehet, a politikus annyit mondott: ha a kormány magától nem látja be, hogy a szociális, megélhetési kérdésekben tennivalója van, akkor "minden eszközt használni kell" annak érdekében, hogy erre mégis ráébredjen. "Nem baj, ha ilyen impulzusok érik az EU részéről is" - jegyezte meg.

Komjáti Imre szerint Martin Schulz "megdöbbenéssel és megértéssel" fogadta az előadott problémákat. Közölte, a küldöttség egy kérést is tolmácsolt az elnöknek és a szocialista EP-frakció vezetőjének. "Azt kértük, hogy bár Brüsszelben sokan kritizálták a magyar kormányt, és az nem tudta a kritikákat kellő eleganciával kezelni, mégse sújtsa több szankció Magyarországot, hiszen annak az árát nekünk kell megfizetni. Nem szeretnénk, ha több áldozata lenne Orbán Viktor arrogáns és cinikus bel- és gazdaságpolitikájának" - jelentette ki, a strukturális alapok felfüggesztésének lehetőségére utalva.

Arról, hogy a közös brüsszeli út a mozgalom és az MSZP kötődését demonstrálja-e, Gúr Nándor azt mondta, a mozgalom önálló, de tagjai között történetesen vannak szocialista politikusok, így például ő maga. "Minden demokratikus erőnek helye van ebben a mozgalomban és a bővítésében, az induláskor is jelen voltak különböző civil szervezetek. A szocialista párt a háttérben nyújtott segítséggel járul hozzá a célokhoz" - magyarázta a képviselő.