Rasszista reklám miatt magyarázkodik az EU

Vágólapra másolva!
Kellemetlen helyzetbe került az Európai Bizottság (EB): a testület kedden bejelentette, hogy visszavon egy kampányfilmet, mert a videó negatív visszhangot keltett.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió bővítését lett volna hivatott népszerűsíteni az internetre pénteken feltett videó, amelyet azonban sokan félreértettek, és rasszista tartalmat láttak bele. Az EB a sok panasz után a visszavonás mellett döntött.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=v13zYDFnBkxBIeNl

A filmen egy fiatal nő látható, akit a távol-keleti, dél-amerikai és indiai hagyományos küzdősportok művelői körbevesznek, megfélemlítenek. De a film békésen fejeződik be: a sárga overallba öltözött nőnek hirtelen 11 ugyanilyen társa lesz, akik a támadókkal közös meditációba kezdenek - majd az egész jelenet átalakul az EU sárga-kék színű csillagos lobogójává. S megjelenik a felirat: "Minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk". Ez utalás az EU küszöbönálló bővítésére, 2013-ban a jelenlegi 27 tagállam uniója Horvátország csatlakozásával 28 tagúra bővül.

"Ezt a közösségi honlapok - amilyen a Facebook - közönségére szabtuk, egy speciális publikumnak" - nyilatkozta Stefan Füle, az EB bővítésért felelős tagjának a szóvivője. A filmet tesztelték 16-24 évesek között, és esetükben az üzenet bejött. A videót semmiképpen sem szántuk rasszistának, és természetesen sajnáljuk, hogy néhányan annak tekintették" - fűzte hozzá a szóvivő.