Megkezdték a kikapcsolásokat az áram- és gázszolgáltatók

Vágólapra másolva!
A fizetési fegyelem drasztikus visszaeséséről számoltak be a magyar áram- és gázszolgáltatók, a héten minden cég megkezdte a kikapcsolásokat a nem fizető adósok körében. A Főgáz 780 ezer lakossági fogyasztójának mintegy fele tartozik 60 napon túl.
Vágólapra másolva!

A héten valamennyi áram- és gázcég megkezdte a szolgáltatás felfüggesztését azon lakossági fogyasztók körében, akik a februári hidegek alatti türelmi időszakban sem tudták rendezni két hónapnál régebbi, lejárt számláikat - írta szerdai számában a Népszabadság.

A napilap szerint ez most cégenként néhány száz esetet jelent, de - mint írták - általánosságban a fizetési fegyelem drasztikus visszaesése, a szolgáltatói követelések megugrása tapasztalható, leginkább a Főgáznál.

A Főgáz 780 ezer lakossági fogyasztójának mintegy fele tartozik 60 napon túl, átlagosan 135 ezer forinttal. A 4500 védendő státuszú 80 százaléka tartozik 90 napon túl. Lakossági kintlévőségük 8 milliárd forint, a hátralék az előző évekhez képest tavaly 40 százalékkal nőtt. A fővárosi szolgáltatót december 19. és január 3., valamint február 1. és február 22. között hirdetett kikapcsolási védelmet, ami 1700 ügyfélnek biztosított fizetési haladékot.

A védendő státusba fogyatékosság vagy szociális helyzet alapján lehet kerülni, ebbe a körbe a magánfogyasztók kis hányada tartozik. Számukra áprilisig él a kikapcsolási moratórium. Nekik 90 nap türelem jár, ami sok esetben visszafizethetetlen mértékű adósság felhalmozását jelenti.

A Népszabadság összeállítása szerint a Tigáz 1,2 millió fogyasztójából százezer a 60 napon túl nem fizető. A kétmillió lakos áramellátását biztosító Elmű-Émász kommunikációs igazgatója szerint több tízezerre tehető azoknak a száma, akik évente legalább egyszer kicsúsznak a fizetési határidőből.