Sérültek az éhségsztrájkolók jogai az MTV-székháznál

2012.03.08. 11:18

Azzal, hogy a rendőrség nem avatkozott közbe az MTVA Kunigunda utcai épületénél a decemberi kordonbontáskor, sérült a tiltakozók gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való joga - közölte Szabó Máté ombudsman.

Ahelyett, hogy a rendőrség elősegítette volna az MTVA Kunigunda utcai épülete előtt tüntetők és a terület jogszerű használója közötti konfliktusok feloldását, kivonta magát abból, ezzel sértve a tiltakozók gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát - közölte az ombudsmani hivatal csütörtökön.

Szabó Máté, mint a közleményből kiderült, hivatalból indított vizsgálatában megállapította, hogy az MTVA Kunigunda utcai épülete előtt éhségsztrájkot folytatók magatartása minden szempontból megfelelt a gyülekezés feltételeinek. A közlemény emlékeztet arra, hogy az éhségsztrájk helyszíne egy elkerítetlen terület volt, amire bárki korlátozás nélkül beléphetett - azaz az alapvető jogok biztosa szerint azt a rendőrségnek is közterületként kellett volna kezelnie mindaddig, amíg a tulajdonos a demonstrálókat és a rendőrséget nem tájékoztatta.

A terület jogszerű használója és a demonstrálók egyaránt kérték a rendőrség segítségét, de az az eljárás során kísérletet sem tett a konfliktus megnyugtató megoldására, amit azzal indokolt, hogy a rendezvény nem közterületen zajlott. Ennek egyenes következménye volt, hogy a résztvevők önhatalommal - mobil kerítés felállításával, illetve a kerítésépítés megakadályozásával - próbálták a helyzetet rendezni - közölte az ombudsman.

Az ombudsman szerint a rendőrség a helyszínen nem vizsgálta sem azt, hogy a rendezvény jár-e mások jogainak és szabadságának sérelmével, sem pedig azt, hogy megsértették-e a demonstrálók gyülekezési jogát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK