Három orvos ellen emelhetnek vádat a vakbélgyulladásos fiú halála miatt

Vágólapra másolva!
Három orvos ellen javasolt vádemelést a rendőrség annak a férfinek a halála miatt, aki 2010 nyarán vakbélműtétje után fertőzést kapott Pécsen.
Vágólapra másolva!

Vádemelést javasol a rendőrség három orvos ellen annak a fiatalembernek a halála miatt, aki vakbélműtétje után fertőzést kapott 2010-ben Pécsen - értesült az MTI csütörtökön bűnügyi forrásból. A rendőrség egy orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, két kollégáját foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsít. A nyomozás a napokban lezárult, az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségnek.

Egy húszéves fiatalember 2010. július 19-én ment be egy pécsi klinikára, ahol a vérvételt követően gyulladást diagnosztizáltak nála, infúziót adtak neki, majd azzal bocsátották el, hogy fájdalmai várhatóan megszűnnek. Az állapota azonban nem javult, ezért 22-én beszállították az intézménybe, megműtötték, két nappal később azonban belehalt a perforálódott vakbél okozta fertőzésbe. A fiatalember édesapja büntetőfeljelentést tett, amelyet a sajtónak azzal indokolt, hogy a klinika felelős fia haláláért, amennyiben ugyanis az ügyeleten felfedezik a fájdalom okát, akkor még időben megműthették volna. Szerinte a megfelelő ellátást gátolta, hogy az ügyeleten szakorvos helyett csak "szakvizsga nélküli gyakornok" látta el a fiát.

Az ügyészség nyomozást rendelt el, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság pedig bekérte a kórháztól az elhunyt kezelésével, műtéti beavatkozásával kapcsolatos összes orvosi dokumentációt, majd orvosokat, nővéreket hallgatott meg, és szakértőket rendel ki a felelősség tisztázására.

A halálesetet követően Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai főigazgatója azt nyilatkozta: a klinikán azzal bocsátották el a beteget, hogy másnap menjen el a háziorvosához. Ezt a páciens nem tette meg, pedig az ajánlott kontrollvizsgálattal megelőzhető lett volna a baj. Hozzátette, az ügyeleten az említett napon is dolgozott tapasztalt szakorvos, és ő látta el a beteget.

A klinikán az esetet követően belső vizsgálat indult, melynek során megállapították, hogy többrendbeli mulasztás történt a beteg ellátása során.

A rendőrség időközben zaklatással gyanúsította meg az elhunyt fiatalember egyik közeli hozzátartozóját, mert életveszélyesen megfenyegette az egyik orvost.